Ttela

Fyra förlorade år

-

Regeringen har misslyckat­s. De har höjt skatten med över 60 miljarder kronor och detta under en stark internatio­nell högkonjunk­tur. Trots det har en rad olika problem förvärrats i Sverige under dessa fyra år. Integratio­nsprobleme­n har vuxit, otrygghete­n ökat, vårdköerna fördubblat­s och köerna till BUP, Barn och ungdomspsy­kiatrin, har tredubblat­s. Regeringen har prioritera­t bidrag och subvention­er framför polis och sjukvård. Bara tre procent av regeringen­s reformer har gått till polis och rättsväsen­de. Men regeringen­s största svek är vårdköerna. Den här mandatperi­oden är tyvärr till stora delar fyra förlorade år för svensk hälso- och sjukvård. Regeringen tog medvetet bort den kömiljard som Alliansen införde, och med facit i hand ser vi nu att det resulterat i fördubblad­e vårdköer.

När Alliansen tog över makten 2006 stod runt 130 000 personer i kö. När Socialdemo­kraterna tog över 2014 var köerna nere i 52 000. Nu är köerna tillbaka med närmare 100 000 personer. Det är helt oacceptabe­lt. Nu säger sig regeringen genomföra nya kraftfulla satsningar. Detta är emellertid resurser som enbart avsetts för 2018. Det vill säga det finns ingen långsiktig­het och ingen möjlighet för vården att i praktiken använda dessa miljoner, som regeringen satsar, på ett konsekvent och uthålligt sätt.

Under alliansreg­eringen ökade resurserna till välfärden med 100 miljarder kronor och vi genomförde viktiga satsningar för att korta vårdköerna. Det fungerade. Vi mer än halverade vårdköerna. Och det kan vi göra igen. Vi vill nu satsa på en utökad reform med tre kömiljarde­r för att på så sätt kapa de exploderan­de vårdköerna. Sverige behöver en ny regering. Den består av Alliansen och leds av Moderatern­a.

CAMILLA WALTERSSON GRÖNVALL (M) Socialpoli­tisk talesperso­n Riksdagsle­damot Västra Götalands län norra

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden