Ttela

Forskare: Nevs gör rätt i att starta i Kina

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

När någon eller några kinesiska städer beslutar att förbjuda allt utom noll-utsläppsfo­rdon, så gäller det för Nevs att vara fullt förberedda. Det krävs bara att ha ekonomi att klara sig fram till dess, menar fordonsfor­skaren Mikael Wickelgren.

Sedan mitten av 1980-talet har Mikael Wickelgren, på Högskolan i Skövde, haft koll på bilbransch­en.

– En stor del av välståndet i vårt land bygger på industrin. Det finns en grov felaktig uppfattnin­g att det inte är så, men bara för att allt färre människor är sysselsatt­a i en bransch är det inte mindre betydelsef­ullt, titta på jordbruket som ett exempel, säger Mikael Wickelgren.

Tradition har också stor betydelse.

– I Trollhätta­n har var och varannan människa en relation till bilbransch­en.

FORDONSBRA­NSCHEN HAR OCKSÅ varit en global företeelse under många är.

– Jag tror inte det går att sätta upp något som inte inbegriper Kina i dag. Det är världens största marknad och har världens största producente­r. Där gör Nevs helt rätt att först börja i Kina och sedan resten.

Enligt Mikael Wickelgren gäller det att förstå att det handlar om en helt annan måttstock i Kina. Ett exempel är Volvo som haft en motorfabri­k i Skövde under många år, sedan startar de en ny motorfabri­k i Kina.

– Från att ha haft en motorfabri­k i 125 år så går de plötsligt från två till ytterligar­e fem. Autoliv, men rötterna i Vårgårda, har i dag ett dussintal fabriker i Kina. De förstår var det händer. Finns det inte en risk att allt flyttas till Kina? Nevs har en komplett fabrik, planerar ytterligar­e en samt har forskning och utveckling även där?

– Denna oro dyker alltid upp när Kina styr och bestämmer men så länge de kinesiska köparna tycker att det är viktigt att bolaget finns även utanför landet, då är det viktigt. Många tyckte det var en risk som Volvo tog, men kunderna tycker det är viktigt att det är ickekinesi­skt företag.

Även om kunderna tycker att Kina är bäst, och att fordonen tillverkas i Kina, så är de västerländ­ska kopplingar­na väldigt viktigt för köparna, enligt Wickelgren.

– En komplikati­on är varumärket Saab som inte får användas. Få utanför Sveriges gränser vet vad Nevs är, men det gäller att etablera något nytt. Marknaden är hårt uppdelad i olika segment. Det gäller att gå ut och erbjuda något mer än andra. Planhalvan med ren transport har Nevs-projektet inte mycket att hämta.

NÄR ETT FÖRETAG som Nevs ger sig in i något nytt är det många som står vid sidan om och säger att det inte kommer att gå.

– Jag tycker det är ett fascineran­de företag, resa och projekt som många människor gett sig i kast med. Om sedan företaget har tillräckli­gt med pengar för att klara hela resan har jag ingen inblick i. Oavsett slutresult­atet behöver vi fler människor som faktiskt gör något och all heder åt dessa människor.

”I Trollhätta­n har var och varannan människa en relation till bilbransch­en”

MIKAEL WICKELGREN

 ?? Bild: NEVS ?? ELBIL. En bild från Nevs fabrik från förra veckan, där produktion­en ska ske av Nevs 9-3 EV, som är en elbil som liknar Saab 9-3.
Bild: NEVS ELBIL. En bild från Nevs fabrik från förra veckan, där produktion­en ska ske av Nevs 9-3 EV, som är en elbil som liknar Saab 9-3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden