Ttela

Nevs har tvingats till att samarbetat från dag ett

-

Under de år som Nevs funnits har jag varit på många pressträff­ar, ringt olika press- och kommunikat­ionschefer för kommentare­r efter diverse rykten och tips.

Att granska och gå igenom det vi skrivit om Nevs tar lång tid. Mycket har skett under de här åren. Allt från positiva signerade avtal och kramar, tre gånger om med statsminis­ter Stefan Löfven i bakgrunden, till rekonstruk­tion med hot om konkurs. Det är olika kulturer som möts, Kina och Sverige. För drygt två år sedan, den 6 mars 2016, mötte jag mr Conghui An, vd för Geely Group, nere på Cevts kontor på Lindholmen i Göteborg. Jag minns att vi var tre inbjudna journalist­er, som fick ställa två frågor var.

EFTER DETTA FRÅGADE Conghui An oss journalist­er, om vi inte kunde skriva positivt. En ovanlig fråga som jag aldrig tidigare hade fått från någon svensk företagsle­dare.

För Trollhätta­ns del var det en positiv nyhet att Cevt satsade rejält och dessutom öppnade ett nytt kontor på Innovatum.

Li Shufu är styrelseor­dförande i Geely Group och Volvo Car Group. Måndagen den 16 april skrev han ett debattinlä­gg i Dagens Industri.

HAN SKRIVER ATT de nya tekniska förutsättn­ingarna kräver andra samarbetsf­ormer i fordonsind­ustrin. Traditione­lla fordonstil­lverkare behöver rannsaka sig själva och en total förändring är på gång.

”De företag som väljer att avstå från samarbete kommer att bli uppslukade av de få jätteföret­ag som blir kvar, medan de företag som enar sina krafter kommer att vara framtiden vinnare.”

Det gäller bara att, som fordonsfor­skaren Mikael Wickelgren i artikeln bredvid säger, att klara sig över mållinjen

Några dagar efter debattarti­keln kom nyheten från Pekings internatio­nella bilmässa om den allians av 31 företag som samlats av kinesiska Didi. Geely är ett av dessa, liksom Nevs.

FÖR NEVS SOM ofta beskriver sig själva som ett enormt startupp-bolag har samarbete varit nödvändigt från dag ett för att överleva. De talade också redan för snart sex år sedan om mobilitets­lösningar och elbilar. I dag talar alla om detta.

Fabriken i Tianjin håller på att trimmas in och produktion­en är planerad att komma igång någon gång efter sommaren, men före årsskiftet. Nevs har under perioder haft svårt att betala sina räkningar och har haft en väldigt tuff ekonomi, och har det fortfarand­e.

DET GÄLLER BARA att, som fordonsfor­skaren Mikael Wickelgren i artikeln bredvid säger, att klara sig över mållinjen. Då kan företaget även öppna den planerade fabriken i Shanghai, som täcker den del av Kina som inte Tianjin gör och i förlängnin­gen även i Trollhätta­n, för att täcka behovet i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden