Ttela

Ute på grönbete i vårsolen

SJUNTORP: FÅRSLÄPP LOCKADE NYFIKNA VUXNA OCH BARN

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 00 rickard.skold@ttela.se

Det blev trångt längs staketen när portarna slogs upp, och ännu större trängsel bland fåren som var ivriga på att äntligen få komma ut i hagen. Rader av nyfikna vuxna och barn såg på när fåren och lammen skuttade ut på ängen hos Kalvhed får utanför Sjuntorp.

– Vi var här förra året också. Det är skoj, särskilt när man bor i stan. Man vill ju att barnen ska få uppleva landet och djuren som man själv gjorde som liten, säger Fredrik, som besökte fårsläppet med sonen Georg.

De bor i Trollhätta­n, men Fredrik är uppvuxen på en gård i Västmanlan­d där de bland annat hade ett stuteri. När fåren och lammen hittat ut till hagen så gick de båda vidare till ponnyridni­ngen, men de ulliga djuren smällde nog ändå högst enligt Georg.

– Det var en fårmamma som bajsade på ungarna, för den såg inte dem. Det var jätterolig­t, säger han med ett leende.

Redan innan själva släppet så fick besökarna möjlighet att klappa får och lamm inne i ladugården. Förutom klappning och ponnyridni­ng fanns det gårdsförsä­ljning med allt från honung och lammskinn till blommor och lotter, samt en servering med nygräddade våfflor för att fylla på energidepå­erna.

Dessutom var det ett vackert vårväder och ljumna vindar så att barnen kunde leka på höbalar, ensilage och ett spännande ihåligt träd på gårdsplane­n.

Den årliga traditione­n brukar alltid ske i april och den långa vintern har därför inte påverkat årets fårsläpp. Efter att en kör av bräkande får i olika storlekar nått ut på betesmarke­n var det ändå några små lamm kvar. Elsa Persson hjälpte till att bära ut efterslänt­rarna till de andra.

– När mammorna springer iväg så är det alltid några som inte hänger med, säger hon med ett litet svart lamm i famnen på vägen till hagen.

Det traditions­enliga fårsläppet mellan Sjuntorp och Upphärad gick av stapeln i vackert vårväder, där de bräkande lammen väckte förtjusnin­g bland såväl stora som små.

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? NYFIKNA. Det var många som var nyfikna när lammen släpptes ut i hagen på Kalvhed får utanför Sjuntorp.
Bild: RICKARD SKÖLD NYFIKNA. Det var många som var nyfikna när lammen släpptes ut i hagen på Kalvhed får utanför Sjuntorp.
 ??  ?? RIDNING. Else Johansson fick testa på ponnyridni­ng i samband med fårsläppet.
RIDNING. Else Johansson fick testa på ponnyridni­ng i samband med fårsläppet.
 ??  ?? IVRIGA. Lammen och fåren var ivriga på att få komma ut på vårbete.
IVRIGA. Lammen och fåren var ivriga på att få komma ut på vårbete.
 ??  ?? EFTERSLÄNT­ARE. Alla hängde inte med i farten, men Elsa Persson hjälper till att bära ut ett lamm till hagen.
EFTERSLÄNT­ARE. Alla hängde inte med i farten, men Elsa Persson hjälper till att bära ut ett lamm till hagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden