Ttela

Valen flyttad till öde ö

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

Den döda späckhugga­ren kunde inte ligga kvar. Den luktade för illa. Därför finns kadavret nu på en avlägsen liten ö. – Vi har bogserat den dit, säger Linda Börjesson på kommunen.

Nyheten om det mystiska valkadavre­t vid Mollösund på Orust har skapat stor uppståndel­se under veckan. Buden var många om vilken typ av val som det egentligen rörde sig om. Svante Lysén från Göteborgs naturhisto­riska museum kom efter en närmare titt fram till att det var en späckhugga­re.

Men hur skulle man göra? Skulle man låta den sex meter långa hanen bara ligga kvar? Köra ut honom till havs och spränga honom? Eller bogsera bort honom?

Linda Börjesson, utrednings­assistent på Miljö- och byggnadsnä­mnden, var tvungen att fatta ett beslut. Och det blev en flytt till en avlägsen ö utanför Hällevikss­trand. Något som gjordes under torsdagsef­termiddage­n.

– Vi har lagt kadaver där tidigare. Så vi har bogserat den dit, säger Linda Börjesson.

Från späckhugga­ren kom en intensiv stank och värre kommer det bli. Som magsjuka eller ruttet kött, svårt att beskriva på ett uförligare sätt. Och ett stenkast bort finns fastighete­r. Därför kunde den inte få ligga kvar strax norr om fyren vid Mollösund på Orust.

– Nej, det är bostadshus precis ovanför så det kommer ju lukta en hel del. Då är det bättre att man lägger den där så den får återgå till naturen och bli näring till andra djur, säger hon. Men den behövde inte sprängas och sänkas?

– Ska man spränga den blir det ett lite mer omfattande projekt. Vad jag förstår är det väldigt dyrt också, säger Linda Börjesson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden