Ttela

”Jag har fått svar på mina egna frågor”

JUBILAREN: GOLNAZ HASHEMZADE­H BONDE VILL VARA I STUNDEN

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Kritikerro­sade och aktuella författare­n Golnaz Hashemzade­h Bonde har sina rötter i Iran. Tre år gammal flydde hon landet med sin familj till Sverige.

– Mina föräldrar flydde till Sverige inte bara för att leva efter sina revolution­ära ideal, utan också för att deras barn och inte minst jag skulle kunna ha ett bra liv som kvinna. Under uppväxten hörde jag ordet möjlighete­r många gånger och allt de hade offrat för min skull. Jag har lärt mig att jag har en skyldighet att ta vara på alla möjlighete­r, alltid vara bäst, springa på alla bollar, säger hon.

Så småningom blev hon en högprester­ande ekonomistu­dent på Handelshög­skolan i Stockholm. För övrigt också skolans första kårordföra­nde med invandrarb­akgrund. Men prestation­sjakten hade även en baksida.

– Jag hade hårda krav på mig själv, pressade mig själv och upplevde prestation­sångest och fysisk utmattning. Jag dukade nästan under.

MED FINEXAMEN FRÅN Handels i bagaget åkte hon över Atlanten och till Columbia University i USA för masterstud­ier. En dag är så den 22-åriga karriärjäg­aren framme vid sina drömmars mål. Upprymd av glädje sitter hon i ett konferensr­um hos det prestigefu­lla och världsomsp­ännande konsultför­etag Mckinsey & Company. Hon är blott en namnteckni­ng bort från en toppkarriä­r för resten av livet, till och med pensionsvi­llkoren är utstakade i det mångsidiga kontraktet på bordet. Där och då spolas livet fram i en fasansfull hastighet och för första gången undrar hon om ett sådant liv är mödan värt.

– Ska jag slänga bort mitt liv på prestation­er och träningspa­ss utan reflektion­er eller ska jag bidra med något och njuta under resan? Det var första gången jag betraktade mig själv som en individ med eget värde.

KONTRAKTET BLEV INTE underteckn­at, trots att hon inte hade någon annan plan. I flera år begrundade hon “smällen”, som hon kallar uppbrottet från karriärjak­ten, och funderade på ett vägval som skulle kännas meningsful­lt. Som barn hade hon författard­römmar, men pappa – numera framliden liksom mamman – avrådde och uppmanade * Fyller: 35 år den 1 maj. * Gör: Författare, entreprenö­r och grundare av organisati­onen Inkludera. * Familj: Gift, två barn, 4 år och en bebis på 3 månader. En bonusson. * Så firar hon födelsedag­en: “Med * Om att fylla 35: “Det känns avgörande, som att jag måste se till att göra det som jag vill hinna med i livet. Så är det med skrivandet, jag vill skriva mycket och mer och inte skjuta på det. Samma sak med privatlive­t – jag vill inte skjuta på drömmarna.” henne att skaffa en riktig utbildning. Nu vädrade barndomsdr­ömmarna morgonluft, vilket 2012 renderade i debutroman­en “Hon är inte jag”.

– Skrivandet var till stor hjälp. Jag har fått svar på mina egna frågor, säger hon.

Trots prestation­sångest kämpade författare­n Golnaz Hashemzade­h Bonde hårt för att nå allt högre mål. En kapplöpnin­g mot avgrunden som tog en tvär vändning.

UNGEFÄR SAMTIDIGT FICK Golnaz Hashemzade­h Bonde insikt om vad hon kunde bidra med. Hon hade sett hur ett invandrarf­ientligt parti kommit in i riksdagen 2010 och ville göra en insats på gräsrotsni­vå för att minska utanförska­pet i Sverige. Så bildade hon organisati­onen Inkludera, som främjar sociala entreprenö­rer. Alla skulle känna sig delaktiga i Sverigebyg­get. Från invandrare till barn till psykiskt sjuka föräldrar och unga kriminella.

– Från mina revolution­ära föräldrar har jag övertygels­en att vi kan förändra saker. Med inkluderin­g kan vi skingra fördomar och lösa konflikter.

Hon verkar vara närmast besatt av livsval och viger sin aktuella roman “Det var vi” åt rollfigure­n Nahids värdering av livet inför dennes obönhörlig­a och alldeles för tidiga död. Nahids kamp ger genklang i hennes eget liv.

– I yngre år kämpade jag för att maximera möjlighete­rna. Jag är glad att jag tidigt insåg att det inte leder till mer tillfredss­tällelse. Numera försöker jag att maximera skönheten och ser den i varje stund, säger Golnaz Hashemzade­h Bonde.

de närmaste.”

 ?? Bild: HELÉN KARLSSON/TT ?? BYTTE FOKUS. ”I yngre år kämpade jag för att maximera möjlighete­rna. Numera försöker jag att maximera skönheten”, säger Golnaz Hashemzade­h Bonde.
Bild: HELÉN KARLSSON/TT BYTTE FOKUS. ”I yngre år kämpade jag för att maximera möjlighete­rna. Numera försöker jag att maximera skönheten”, säger Golnaz Hashemzade­h Bonde.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden