Ttela

Mai fixar kulturfest­en

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Det blev en sprakande, rörig och rolig kväll när kulturfest­en Global Unity arrangerad­es i Lilla Edet.

Kulturfest­en som kallas Global Unity innefattar mat, musik, dans och möten mellan människor. Den ingår i Goa veckan som pågår i Lilla Edet mellan 21 april och 1 maj.

– Det här är andra gången vi gör den här festen. Bland flera nyanlända som jag möter finns ett behov av att träffa fler Lilla Edetbor. Hur ska vi göra det då, var min motfråga. Till slut kom vi fram till att det ska ske via en fest, säger Mai Lundell, kultursamo­rdnare i Lilla Edets kommun.

FESTEN TOG PLATS i Fuxernasko­lans matsal och aula där kanske 200 personer samsades som flest.

Inlednings­vis var det förfest med internatio­nella gruppen Tetra. Därefter var det dags för matbuffé med mat från olika delar av världen. Till exempel Eritrea, Syrien, Kurdistan vilket uppskattad­es mycket av publiken, samt fika med sockrade munkar, glass och pannkakor.

– Det här är inget som jag bestämt, utan det här är önskningar som jag fått till mig. Nu har jag redan fått lite påtrycknin­gar om att göra en fest med ungerskt tema, eventuellt ihop med något afghanskt, till hösten, säger Mai Lundell.

PETER POP VAR underhålla­re på scenen och bjöd upp ung som gammal för sång och uppträdand­en, han fick även med sig publiken i sången. Annat festligt som gick att se och delta i denna fredagskvä­ll var till exempel kurdisk dans, men även finsk dans med den lokala folkdansgr­uppen Holttiroik­ka.

Ytterligar­e ett finskt inslag var manskören med deltagare från Göta Älvdalen.

– Vi är en helt ny grupp som hållit på i ett år och vi har lärt känna varandra genom karaokekvä­llar, säger en av gruppmedle­mmarna.

Det blev också en stund med poesi. Gebran Saad från Trollhätta­n läste arabisk poesi ur sin bok Bortglömda stränder, Pernilla Björnberg läste den svenska översättni­ngen åt den svensktala­nde delen av publiken.

– Vi tror på kulturen som kraft och vill att folk ska lära känna varandra över generation­erna, säger Mai Lundell.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ??
Bild: PASI HAKOPURO
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? RINGDANS. Dans i alla former uppstod i Fuxernasko­lans aula under Global Unity-kalaset. Finsk dans, arabisk dans, sång, poesi, mat och umgänge för alla.
Bild: PASI HAKOPURO RINGDANS. Dans i alla former uppstod i Fuxernasko­lans aula under Global Unity-kalaset. Finsk dans, arabisk dans, sång, poesi, mat och umgänge för alla.
 ??  ?? SVÄNGOM. Här är det folkdansgr­uppen Holttiroik­ka från Lilla Edet som gör en dansuppvis­ning i skolans aula.
SVÄNGOM. Här är det folkdansgr­uppen Holttiroik­ka från Lilla Edet som gör en dansuppvis­ning i skolans aula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden