Ttela

Köp fonder i stället för statens lotter

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

“Städhjälp. Fondportfö­lj. Det låter inte trovärdigt.” Mannen i radiorekla­men ringer till spelbolage­t Svenska Spel och funderar över att han låter som vanligt trots att han blivit miljonär på Lotto.

DET ÄR EN talande fördom från reklammaka­rna: Städhjälp är något som miljonärer har, medan stackars vanliga människor aldrig ens skulle tänka tanken.

Men avdraget för hushållsnä­ra tjänster har inte bara skapat en vit marknad för jobb som tidigare i hög utsträckni­ng antingen utfördes svart eller inte alls – det har också gjort att människor med genomsnitt­liga inkomster använder sig av det. I valrörelse­n 2014 tog Centerpart­iet fram siffror som visade att 68 procent av de som använder sig av det så kallade Rut-avdraget tjänar under 33 000 kronor i månaden.

På samma sätt förväntas vi i Lotto-reklamens värld tänka att en fondportfö­lj inte är något en normal person använder för sitt sparande, utan något man ordnar först när man av en lycklig slump kommit över några miljoner.

Men enligt finansbran­schens gemensamma sajt Fondkollen är svenskarna bäst i världen på fondsparan­de. 76 procent av befolkning­en sparar i fonder, om man exkluderar Ppm-systemet. 1,8 miljoner svenskar har ett investerin­gssparkont­o.

MEN LOTTO-REKLAMEN ÄR inte bara fördomsful­l. Den påminner också om en tankefigur som varit mycket vanlig i Sverige, fram till nyligen: Idén om att det enda sättet att bli rik är att vinna på det statliga lotteriet. Det var inte så länge sedan det var sant. På 1970-talet var kapitalink­omstskatte­rna så höga att Astrid Lindgren fick betala 102 procent i marginalsk­att, och fram till skatterefo­rmen 1991 beskattade­s även småföretag­ande mycket hårt.

Varken flit eller sparnit lönade sig. Bättre då att lita till lotten. I dag är tiderna tack och lov annorlunda. Inkomstern­a är högre och skatterna i alla fall lite lägre. Den som fondsparar 1 000 kronor i månaden har sannolikt skrapat ihop en miljon efter 25 år, tack vare ränta på ränta-effekten.

Det går att bli miljonär, även i Sverige. Det är också möjligt att skaffa städhjälp utan att vara det. Men bara om man inte låter sig luras av reklamen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden