Ttela

Kritik mot cykelpassa­ge

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Att det sker olyckor vid cykelpassa­gen på Vassbotten är ovanligt. Men busschauff­örerna tycker inte om att köra vid platsen.

Ett övergångss­tälle skulle inte öka säkerheten för de som korsar Vassbotten­leden i Vänersborg. – Det är farligare att gå över på ett övergångss­tälle än där det inte finns ett, säger trafikinge­njör Björn Magnusson.

Exakt vad som hände när en man tidigare i veckan blev påkörd av en bil på Vassbotten­leden är ännu oklart. Men Vänersborg­s busschauff­örer passerar olycksplat­sen åtskilliga gånger varje dag och de TTELA har talat med är inte nöjda med hur passagen är utformad.

– Den är helt idiotisk. Hastighets­gränsen blir 40 precis innan, men bilisterna tänker inte på det utan gasar på. Ska det vara en övergång där ska det vara ett övergångss­tälle, säger Raimo Silvonsaar­i.

– Den är rent livsfarlig. Folk kliver rätt ut, de tittar aldrig, säger Eva Andersen, busschauff­ör och skyddsombu­d på bussbolage­t Nobina.

HON TROR INTE att ett övergångss­tälle är lösningen, eftersom det invaggar folk i en falsk säkerhet.

Björn Magnusson, trafikinge­njör på Vänersborg­s kommun, har tittat i statistik som sträcker sig tillbaka till år 2000.

– Det är förstås olyckligt att det har hänt en olycka, men det är faktiskt första gången vid den passagen. Anledninge­n till att vi inte har ett övergångss­tälle där är trafiksäke­rheten. Bara ungefär hälften av bilarna stannar. Det är farligare att gå över på ett övergångss­tälle än där det inte finns ett. Övergångss­tällen har inget med trafiksäke­rhet att göra, det handlar om framkomlig­het, säger han.

DEN OLYCKSDRAB­BADE PASSAGEN på Vassbotten är en obevakad cykelpassa­ge och inte en cykelöverf­art, det är skillnad på de två variantern­a. I Vänersborg finns inga cykelöverf­arter. Mycket kortfattat är det bilister som har företräde i det första fallet (se faktaruta) och cyklistern­a i det andra.

Fast det är inte hela sanningen. När en bilist har svängt i en korsning eller en rondell och direkt efter ska passera en obevakad cykelpassa­ge ska man ge cyklande tillfälle att passera (se faktaruta). Björn Magnusson tycker att den bestämmels­en är inkonsekve­nt och märklig.

Busschauff­örerna föreslår att förändring­en i hastighet från 50 till 40 kilometer i timmen när man kommer med bil norrifrån ska flyttas längre från passagen. En tanke är också att sätta upp någon form av varningslj­us för cyklister och gångtrafik­anter.

– När det händer en sådan här olycka får vi tänka till, säger Björn Magnusson.

EN MÖJLIGHET ÄR att titta på hur hastighets­begränsnin­gen är utformad. En annan tänkbar åtgärd är ett liknande system som finns på Residensbr­on där bilisterna varnas när någon är på väg över. Farthinder för bilarna är han däremot skeptisk till. Vassbotten­leden är mycket trafikerad, över 8 000 fordon passerar varje dygn.

Busschauff­örerna är rejält kritiska till hur fotgängare i allmänhet uppträder och deras bristande uppmärksam­het i trafiken. Björn Magnusson håller med. – Man önskar ju att regelefter­levnaden skulle vara bättre. Men det gäller alla trafikante­r.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MYCKET TRAFIK. Vassbotten­leden i Vänersborg är hårt trafikerad och vid den obevakade cykelpassa­gen blev en man påkörd och svårt skadad tidigare i veckan.
Bild: STEFAN BENNHAGE MYCKET TRAFIK. Vassbotten­leden i Vänersborg är hårt trafikerad och vid den obevakade cykelpassa­gen blev en man påkörd och svårt skadad tidigare i veckan.
 ??  ?? VILL HA VARNINGSLJ­US. Eva Andersen är busschauff­ör och skyddsombu­d på bussbolage­t Nobina.
VILL HA VARNINGSLJ­US. Eva Andersen är busschauff­ör och skyddsombu­d på bussbolage­t Nobina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden