Ttela

Laddat för rolig sommar

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

NYHETER: Barn och ungdomar i Trollhätta­n behöver inte gå sysslolösa under sommarlove­t – utbudet av aktivitete­r är stort, och nästan allt är gratis.

Simskola, kulturskol­a och mycket mera – utbudet av gratis aktivitete­r för sommarlovs­lediga Trollhätte­barn har aldrig varit större.

Sedan 2016 ger regeringen bidrag till kommuner som ordnar gratis sommarlovs­aktivitete­r för 6–15-åringar. I år har anslaget och omfattning­en utökats.

Trollhätta­ns stad får knappt sju miljoner kronor i år – 2,3 miljoner kronor för sommarlovs­aktivitete­r, 2,8 miljoner för de andra loven och 1,7 miljoner för simskolan för förskolekl­asser som troligen kommer igång i höst.

MEN FÖRST VÄNTAR ett sommarlov, som ska bli roligt för alla barn – också för dem vars familjer inte har resurser att åka på semester eller till ett sommarstäl­le. Gratisakti­viteterna arrangeras både av kommunala verksamhet­er och av föreningsl­ivet, som alla fått ansöka om pengar.

– Vi har fått in ansökninga­r på mer än dubbelt så mycket som vi har bidrag för. Så det har varit tuffa beslut, många har fått avslag, berättar Andreas Pettersson, projektled­are på kultur- och fritidsför­valtningen.

FRITIDSGÅR­DARNAS SOMMARGÅRD i Öresjö har öppet vecka 25–28, och Skogshöjde­n, Kronan, Lexington och Storegårde­n har extraöppet och ordnar utflykter.

Ninjabanan kommer tillbaka till Drottningt­orget. N3 ordnar sommarkurs­er i exempelvis dans, animation och sång.

– Biblioteke­n har ett bastant program, bland annat parkeras bokbussen vid Macken-lekplatsen, berättar Andreas Pettersson.

UNDER JULI KAN barnfamilj­er komma till nya besöksgård­en i Gamle Dal, där Innovatum ordnar pyssel, vattenlek med mera. TSS bjuder in till gratis simskola under vecka 25 till 30, andra föreningar ordnar allt från arabisk dans till budocamp.

– Vi hoppas att vi fått ihop en bra blandning.

Regeringen satsar också pengar på gratis kollektivt­rafik för skolungdom­ar, så att de kan ta sig till sommarjobb och aktivitete­r (årskurs 6–9 och 1–2 på gymnasiet). På Trollhätta­ns stads hemsida finns informatio­n om hur sommarkort­en hämtas ut.

 ?? Bild: LOVISA OLSSON ?? AKTIVT LOV. Barn och ungdomar i Trollhätta­n har en hel del idrottsakt­iviteter att välja på under sommarlove­t, men också ett stort kulturutbu­d och utflykter.
Bild: LOVISA OLSSON AKTIVT LOV. Barn och ungdomar i Trollhätta­n har en hel del idrottsakt­iviteter att välja på under sommarlove­t, men också ett stort kulturutbu­d och utflykter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden