Ttela

Ladda rätt inför Varvet i morgon

- ANTON GUSTAVSSON anton.gustavsson@gp.se

NYHETER: Kolhydratl­adda eller inte? Springa en sista runda kvällen före? Så här bör du tänka inför morgondage­ns halvmarato­n.

GÖTEBORGSV­ARVET: Träning och kost är detaljer som har betydelse för prestation­en i Göteborgsv­arvet. Annika Sjöö har koll på båda sakerna. – Jag skulle säga att man inte ska göra så mycket alls den sista veckan. Kanske gå lite promenader eller lättare jogging, men inte köra långa eller tuffa pass utan spara de krafterna tills på lördag.

Göteborgsv­arvet kryper allt närmare. 60 000 väntas komma till start i Slottsskog­svallen på lördag och förberedel­serna varier förstås kraftig mellan löparna.

Annika Sjöö har sprungit tre Göteborgsv­arv, men är kanske mest känd för sin medverkan i Let´s Dance. Utöver det har hon släppt ett gäng böcker inom ämnena kost och träning. Med andra ord vet hon vad hon talar om när det gäller förberedel­ser inför ett Göteborgsv­arv.

– Jag skulle säga att man inte ska göra så mycket alls den sista veckan. Kanske gå lite promenader eller lättare jogging, men inte köra långa eller tuffa pass utan spara de krafterna tills på lördag, säger hon.

– Det är på lördag det gäller och det är då man ska vara på topp.

NÄR DET GÄLLER kosten poängterar Annika Sjöö att några större förändring­ar sista veckan inte är att föredra.

– Jag skulle säga att man inte ska ändra så mycket. Självklart beror det på vilken sorts person man är. De som satsar stenhårt på elittider

håller kanske på med kolhydrats­laddning, men är man en vanlig motionär som de flesta är så är det bäst att äta som vanligt.

Hon har egna erfarenhet­er av att ha mixtrat lite för mycket med kosten.

– Om man mixtrar för mycket med kosten sista veckan så kanske magen reagerar. Mitt första Göteborgsv­arv drabbades jag av det man kallar löparmage och jag tror att det var för att jag försökte göra allt rätt.

– De andra gångerna jag har sprungit Göteborgsv­arvet har jag inte ändrat någonting utan ätit precis som vanligt. Frukost, lunch, mellanmål och middag.

– Det jag har gjort är att jag har druckit lite extra vatten dagen innan och även resorb. Jag tror inte att man ska ge sig på energidryc­ker om man inte är van vid det. Det kan bli kaos i magen om man inte är van vid det.

ANNIKA SJÖÖ HAR ytterligar­e ett par tips att dela med sig av för att få till ett så bra Göteborgsv­arv som möjligt.

– Det kan vara bra att ha testat att springa i kläderna som man ska ha på sig och värma upp ordentligt. Jag måste stretcha efter, men vissa säger att det inte ger någon effekt. Jag tycker i alla fall att det gör det.

– Många laddar med havregryns­gröt och den här klassiska sportfruko­sten. Det bästa är att äta det som kroppen är van vid.

”Många laddar med havregryns­gröt och den här klassiska sportfruko­sten. Det bästa är att äta det som kroppen är van vid.”

ANNIKA SJÖÖ

 ??  ?? INGA KONSTIGHET­ER. Annika Sjöö har egna erfarenhet­er av ha mixtrar med kosten inför tävlingen och det avråder hon från. Det bästa är att äta och dricka som vanligt innan loppet.
INGA KONSTIGHET­ER. Annika Sjöö har egna erfarenhet­er av ha mixtrar med kosten inför tävlingen och det avråder hon från. Det bästa är att äta och dricka som vanligt innan loppet.
 ?? Bild: DANIEL STILLER ??
Bild: DANIEL STILLER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden