Ttela

Ny politisk karta håller på att skapas

VAL 2018: Enligt statsvetar­en Fredrik Sjögren håller en ny politisk karta på att skapas, där traditione­lla partier kan försvinna och nya startar. Regionens Framtid är ett nytt parti som ställer upp i årets regionval.

- JOACHIM FLODIN joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

Den politiska kartan håller på att ritas om rejält. Från att ha varit en enkel höger – vänsterska­la, har ytterligar­e en dimension tillkommit. Nya partier har tillkommit medan andra traditione­lla är på väg att försvinna.

Vi möter Fredrik Sjögren, lektor i statsveten­skap, på Högskolan Väst. Han är anställd på avdelninge­n för juridik, ekonomi, statistik och politik och forskar inom området samhällsve­tenskap, statsveten­skap.

– Som statsvetar­e är ett valår alltid speciellt. Det märks inte minst här på arbetsplat­sen att det börjar pratas mer politik.

För att förstå dagens politiska karta gäller det att se tillbaka.

– Från 1920-talet fram till 1980-talet fanns det en tydlig översiktli­g höger - vänsterska­la och folk var trogna sina partier. Var man socialdemo­krat röstade man på dem, kärnkrafts­omröstning­en 1980 var ett exempel på en fråga som inte följde partilinje­rna.

EN MÄNGD OLIKA nya partier skapades under 1990-talet.

– Ofta var namnet kommunens väl, med kommunnamn­et först. De gamla partierna missade ibland ett folkligt missnöje, inte minst då alla partierna stod bakom. De nya partierna skapades oftast utifrån en enda fråga, det kunde vara exempelvis nedläggnin­g av skolor.

Dessa frågor kunde skära rakt igenom de traditione­lla partierna och därmed locka väljare från en bred grupp. Även på nationell nivå skapades nya partier som Ny Demokrati, Miljöparti­et och Sverigedem­okraterna.

Den politiska kompassen delar numera inte in landets partier i en höger - vänsterska­la, utan även enligt Gal-tan-dimensione­n, det vill säga gröna, alternativ­a, libertära värden mot traditione­lla, auktoritär­a, nationalis­tiska.

– Hur det blir i framtiden är extremt svårt att förutspå. Postmodern­a spänningar blir allt starkare hör man när folk pratar, mycket mer än vänster mot höger. Hatet mellan grupperna ökar också, man hatar FI eller SD.

HATET INOM POLITIKEN är inget nytt enligt Fredrik Sjögren, det fanns redan för 50 år sedan.

– Det fanns ett starkt hat från många Socialdemo­krater mot högern och även tvärt om. Skillnaden är dels möjlighete­n till anonymitet som internet ger, dels att hatet oftare riktas mot personer snarare än idéer.

Nya regler till årets val gör det svårare för mindre partier att slå sig in i kommunfull­mäktige. Tidigare var gränsen minst två procent, nu höjs den till tre procent.

– Uppenbart är det så att det uppfattas som ett problem med för många små partier, men även tre procent är en låg gräns. För riksdagen är det ju fyra procent. Detta lyfter frågan som är ett demokratis­kt dilemma, ett starkt styre eller en bred representa­tion.

På en nationell nivå blir det mycket svårare att fatta beslut med ett splittrat styre.

– Samma gäller ju givetvis även på en lokal nivå eller för en region, säger Fredrik Sjögren.

HAN MENAR ATT det är lättare att arbeta över partigräns­erna i en kommun.

– Blockpolit­iken är extremt stark i Sverige och hindrar alternativ­a samarbeten, som mellan Socialdemo­kraterna, Liberalern­a och Centern.

Sverigedem­okraterna har kommit in och tagit en ledig plats som stämmer in på ett nationalis­tiskt, högerpopul­istiskt och socialkons­ervativt parti.

– De utmålar flyktingpo­litiken och exploatera­r flyktingst­römmarna i eget syfte. SD har, liksom Trump i USA, som strategi att ställa eliten mot vanligt folk.

FREDRIK SJÖGREN NÄMNER länder som Ungern, Turkiet, Polen och USA där främlingsf­ientliga krafter växer sig starkare.

– Det är samma strömninga­r vi ser på flera håll runt om i världen på ett rätt obehagligt sätt.

Genom sociala media och Googlerikt­ade nyheter stärks även personers politiska ställning men minskar mångfalden.

– Riktade nyheter är en farlig utveckling, därför är det bäst att följa neutrala medier, säger Fredrik Sjögren.

”Som statsvetar­e är ett valår alltid speciellt. Det märks inte minst här på arbetsplat­sen att det börjar pratas mer politik.”

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? INFÖR VALET. Fredrik Sjögren, statsvetar­e vid Högskolan Väst, ser fram mot höstens val som innebär en del nyheter. TTELA har träffat honom som en första del av flera artiklar inför årets val.
Bild: STEFAN BENNHAGE INFÖR VALET. Fredrik Sjögren, statsvetar­e vid Högskolan Väst, ser fram mot höstens val som innebär en del nyheter. TTELA har träffat honom som en första del av flera artiklar inför årets val.
 ??  ?? FÖRÄNDRING. Fredrik Sjögren, statsvetar­e vid Högskolan Väst, ser en förändring
FÖRÄNDRING. Fredrik Sjögren, statsvetar­e vid Högskolan Väst, ser en förändring
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden