Ttela

SVARTEDALS­VARG KAN HA FÄLLT ÄLG

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

”Det luktade fruktansvä­rt och jag tänkte att det kanske var ett rådjur som låg dött i skogen”

MALIN TÖRNELAND

På en skogsprome­nad vid Gunnarsvat­tnet i tisdags kväll, stötte Malin Törneland och hennes hund på ett älgkadaver. Enligt länsstyrel­sen kan det vara den genetiskt värdefulla varghanen som har fällt älgen och nu övervakas platsen av en kamera.

Malin Törneland bor i området och brukar promenera med sin hund i skogen. När de i tisdags kväll nådde den norra delen av sjön, där Bohusleden tar vid, reagerade Malin på en lukt.

– Det luktade fruktansvä­rt och jag tänkte att det kanske var ett rådjur som låg dött i skogen. Men så fick jag se att det låg en massa päls och blodspår på stigen och en bit ifrån låg ett älgkadaver med avslitet huvud. Det var en ganska makaber syn, säger hon.

Malin noterade också att länsstyrel­sen satt dit en informatio­nsskylt om att platsen är övervakad med kamera.

– Jag ringde länsstyrel­sen och fick veta att de har kameraöver­vakning av platsen för att det kan finnas en genetiskt viktig varghane i området.

Nelly Grönberg, inventerin­gsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrel­sen Västra Götaland, berättar att de fick kännedom om älgkadavre­t när en annan privatpers­on tidigare kontaktade dem och berättade om sin upptäckt i skogen.

– VI FICK kännedom om ett älgkadaver som såg ut att vara rovdjursdö­dat. Såvitt jag vet är det ännu inte helt bekräftat av besiktning­smannen att det är så det har gått till, men eftersom vi har ett uppdrag att övervaka hur den genetiskt värdefulla vargen rör sig valde vi att sätta upp en kamera på platsen, säger hon.

Sedan januari i år har Länsstyrel­sen Västra Götaland känt till vargen som har rört sig i området kring Svartedale­n, mellan Stenungsun­d, Kungälv och Lilla Edet.

Efter att ha samlat in och analyserat dna-prov har de kunnat konstatera att det rör sig om en varghane, som troligen föddes under förra året. Varghanen bär på gener som som skiljer sig från andra vargar i Skandinavi­en och anses därför vara viktig för att minska inaveln i vargpopula­tionen. Ytterligar­e en varghane, som är den yngre vargens far, hittades redan 2016 i området.

FÖR ATT FÅ kunskap om hur många rovdjur som finns görs årliga inventerin­gar och kameror fungerar som ett komplement till spårningar. Enligt länsstyrel­sen är kamerorna till stor hjälp särskilt när de placeras vid nyslagna kadaver.

– Vi har flera kameror uppsatta i närområdet men exakt var talar vi inte om, men de är alltid utmärkta med skyltar. Om allmänhete­n gör egna observatio­ner i området är vi tacksamma om man kontaktar oss.

MALIN TÖRNELAND ÄR själv inte orolig för att fortsätta röra sig i området.

– Nej, rädd är jag inte, men man är lite mer uppmärksam och vi som bor i området pratar om det. Själv tycker jag mycket om djur och natur och tycker att det här är intressant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden