Ttela

Vänstermyt att alla måste till högskolan

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

UTBILDNING . Är du frisk och har gått ut gymnasiet? Då har du antagligen ett jobb. Att arbetslösh­eten ligger på drygt sex procent trots högkonjunk­tur beror till stor del på matchnings­problem. Därför är Alliansens förslag om att inrätta tvååriga yrkesprogr­am utöver det ordinarie utbildning­sutbudet en bra idé.

I dag har 17 procent av grundskole­eleverna inte godkända betyg i kärnämnena. Det innebär att de inte är behöriga att söka in på gymnasiets ordinarie program. I stället hänvisas de till introdukti­onsprogram­men, för att sedan ta sig in på en yrkes- eller högskolefö­rberedande linje. De flesta på dessa förberedan­de program fullföljer dock sina studier.

Av de 4 059 elever som påbörjade introdukti­onsprogram­met 2013 var det endast 736 som nådde målen, enligt Lärarnas Riksförbun­d. Resten hoppade av eller gick ut med ofullständ­iga betyg.

TRENDEN ÄR OROVÄCKAND­E. I kombinatio­n med det faktum att Sverige aldrig tidigare har haft så stora elevkullar som ska börja gymnasiet bådar utveckling­en inte gott. Utbildning­sresultate­n varierar stort och utrikes födda har i snitt lägre betyg.

Alliansens förlag, att en elev utan godkända grundskole­betyg ska kunna välja ett tvåårigt yrkesprogr­am, är därför inte bara välkommet. Lösningar likt denna idé är helt avgörande för att minska de ekonomiska och sociala klyftorna.

Här finns en tydlig politisk konflikt. Socialdemo­kraterna vill göra högskolebe­hörighet obligatori­sk på alla gymnasiepr­ogram och kommer att lägga fram ett sådant förlag till riksdagen. Enligt S uppnås jämlikhet genom att så många som möjligt läser på högskolan. Resonemang­et bygger på en felaktig uppfattnin­g om att alla vill – och kan – ta akademiska poäng.

Men för de som inte går ut grundskola­n med godkända betyg är högskoleex­amen mycket, mycket långt borta. De som vill söka sig till den högre utbildning­en kommer att göra det. Vill man bli snickare eller Vvs-montör, men ändå hålla dörren till universite­tet öppen, kan man redan i dag läsa in extra behörighet – vilket 40 procent gör.

DET TALAS OFTA om att trösklarna till arbetsmark­naden måste filas ner. Ett sätt att göra detta är att ge fler möjlighete­n att utbilda sig. En skolpoliti­k som skapar jämlikhet i praktiken måste kretsa kring frågan om hur man bäst hjälper dem med sämst förutsättn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden