Ttela

Är Kronan en skola i topp av bottenskik­tet?

- CECILIA GUSTAFSSON MATTIAS FURSKOG

Det är bra att Mats Wiking vill lyfta fram det som är positivt för Kronan. Man kan även tappa en tallrik i golvet och glädjas över att den faktiskt inte gick sönder. Men det löser inte det mer akuta problemet med att maten nu i stället måste serveras direkt på bordsduken.

Resultatet av en politik som enbart ser det som är positivt, men blundar för problem ser vi i dag.

Låt oss därför torrt konstatera att förhoppnin­gar sällan är tillräckli­ga verktyg för att lösa faktiska problem.

Att Kronan inte har kapacitet att erbjuda tillräckli­gt med elevplatse­r är inte ett bevis för att skolan är populär. Det visar bara att Trollhätta­ns skolor inte har tillräckli­gt med kapacitet. Ett faktum som en ny skola delvis skulle råda bot på.

S/V/MP motsätter sig dock, av princip, friskolor oavsett om de bidrar till en lösning. Detta fick vi nyligen erfara då man valde att inte ställa sig bakom en etablering av en ny skola på Egna hemsområde­t.

Kronan presterar numer allt bättre kunskapsmä­ssigt än tidigare, dessvärre kvarstår det faktum att 71 procent av eleverna saknar gymnasiebe­hörighet. Ja, du läste rätt, 71 procent av avgångsele­verna saknar gymnasiebe­hörighet! Ett resultat som visserlige­n ger Kronan en andra plats om man jämför sig med andra jämförbara kommunala skolor i Skolverket­s Salsa-undersökni­ng.

Men när man jämför Kronan med alla andra skolor är placeringe­n inte fullt så hedrande.

Så för en elev, som med vänsterpol­itik, tvingas välja den skola kommunen behagar erbjuda är det en klen tröst att studera på en skola som är i toppklass av bottenskik­tet.

Mats Wiking får därför gärna jubla över den silvermeda­ljen, men vi moderater är djupt bekymrade över det faktiska resultatet. Vi vet att skattebeta­larna inte längre orkar lyssna på ursäkter från en socialdemo­kratisk ledning som verkar oförmögen att kliva ur gamla fotspår och envist upprepar samma misstag på skattebeta­larnas bekostnad.

Att Kronan lyfter sina resultat ska berömmas, men det berömmet ska gå till Kronans personal och hur de identifier­at faktiska problem och vidtagit effektiva åtgärder.

Vi moderater avser bedriva en politik som stöttar personalen i det arbetet kombinerat med tydliga prestation­skrav på elever och deras föräldrar.

Vi vill också ge alla elever i Trollhätta­n en reell möjlighet att ta del av det fria skolvalet, inte som nu, då enbart familjer med möjlighet att skjutsa till och från skolan fritt kan välja vilken skola ens barn ska gå i. ledamot i Kommunfull­mäktige och riksdagska­ndidat (M)

 ?? Bild: TTELA ?? BERÖM. Att Kronan lyfter sina resultat ska berömmas, men det berömmet ska gå till Kronans personal, tycker insändarsk­ribenterna.
Bild: TTELA BERÖM. Att Kronan lyfter sina resultat ska berömmas, men det berömmet ska gå till Kronans personal, tycker insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden