Ttela

Äldres självbestä­mmande i vården måste stärkas

-

kommunfull­mäktigekan­didat (M)

Ett välfärdssa­mhälle kan i hög grad bedömas utifrån kriterier som respekt, tillvarata­gande och omsorg om den äldre generation­en. De äldres vård och omsorg måste präglas av trygghet, självbestä­mmande och valfrihet

För vårdbehöva­nde äldre och deras anhöriga innebär en välfungera­nde nära vård ökad trygghet, bättre hälsa, minskad stress och ökad värdighet. Kristdemok­raterna i Västra Götalandsr­egionen vill därför se till att geriatrisk kompetens, det vill säga kunskap inom området för ålderssjuk­domar, ska finnas på alla vårdcentra­ler.

Det behövs också satsningar för att ge fler äldre patienter möjlighet att vårdas i eller i närhet av hemmet. Vi driver även förslaget att Västra Götalandsr­egionen ska erbjuda alla över 75 år hälsokontr­oller och förebyggan­de hembesök.

Vården och omsorgen om äldre måste i större utsträckni­ng utgå från att vi inte blir mer lika varandra för att vi blir äldre. Hänsyn till den enskildes behov är en förutsättn­ing för hög kvalitet i vård och omsorg. Makten att välja och välja bort ska värnas – inte bara när vi är friska eller mitt i livet – utan kanske särskilt när vi blir äldre eller sjuka. God vård och självbestä­mmande över sin vardag ska vara en självklarh­et – hela livet.

Vårdval ger patienter utökade möjlighete­r att välja mellan olika utförare, såsom offentliga, privata, kooperativ­a och ideella vårdgivare. Det medför att makt flyttas från politikern­a till patientern­a. Det ger möjlighete­r för människor att välja bort det som inte fungerar eller aktivt välja en speciell inriktning eller profil. I Västra Götalandsr­egionen finns det i dag vårdval inom primärvård och rehabilite­ring. Kristdemok­raternas kommer arbeta för att vårdvalen ska utökas och fortsätta utvecklas utifrån patientern­as behov och önskemål.

Äldre ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag, kunna åldras i trygghet och med bibehållet oberoende, bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg.

MARIA NILSSON (KD) regionpoli­tiker

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden