Ttela

Framtidspa­rti med sikte på regionen

- JOACHIM FLODIN

Regionens Framtid har bildats inför årets val, med mål att ta sig in i regionfull­mäktige. – Vi är lokala partier som gått samman, säger Maj-britt Elmvik, etta på partiets regionlist­a.

Maj-britt Elmvik har varit delaktig i den lokala politiken i Trollhätta­n under drygt 20 år i Liberalern­a, tidigare Folkpartie­t.

– Vi var ett 50-tal som sade tack och hej och valde att starta ett eget parti, Trollhätta­ns Framtid.

Att de skulle ställa upp i kommunvale­t har varit en del av planen. Sedan i höstas beslutade de även att ställa upp i regionvale­t, tillsamman­s med Uddevallap­artiet och Medborgarp­artiet i Vänersborg.

– Vi har flera frågor som vi anser viktiga, sjukvården är en av de stora frågorna. Vi måste satsa på nära vård vid vanliga tillfällen, i dag finns det patienter i Strömstad som tvingas åka 80 mil i veckan, säger Maj-britt Elmvik.

PARTIET VILL ÄVEN förbättra samarbetet mellan kommuner och landsting.

– Eftersom vi bara finns i Trollhätta­n är vi flera lokala föreningar som gått samman. En fjärde är på gång, vi är lite sena men planerna att ställa upp i regionvale­t startade i höstas. För att komma in i regionen bör man ha 35 000 röster och det är inget vi klarar själva, säger Maj-britt Elmvik.

Bara att få ut valsedlar i regionens vallokaler innebär mycket arbete.

– Väljarna kan skriva till partinamne­t på en blank röstsedel, men vi kommer att försöka komma ut i så många kommuner som möjligt, men alla 49 klarar vi inte.

Välfärdspa­rtiet i Vänersborg startade 2005, men bytte under fjolåret namn till Medborgarp­artiet.

– 1998 blev jag engagerad i politiken. Jag gick med i Sjukvårdsp­artiet efter att man lade ned en väl fungerande Rehab i Vänersborg, men landstinge­t skulle betala hyra på 22 miljoner kronor om året i 17 år, säger Morgan Larsson.

UNDER TVÅ MANDATPERI­ODER satt han i utförarsty­relsen, motsvarand­e dagens Nu-styrelse, då det inte fanns någon annan som ville ställa upp.

– Jag ville ju inte att platsen skulle stå tom.

Nu står Morgan Larsson som etta på Medborgarp­artiets kommunlist­a och sexa på regionlist­an.

– Det är unikt att vi är en paraplyorg­anisation av flera partier. Vi har haft ont om tid och skulle bara ha kommit igång ett år tidigare för att kunna få in fler partier, men vi har redan kandidater från en hel del orter, säger Morgan Larsson.

REGIONENS FRAMTID SER egentligen ingen framtid i regionen då de vill avskaffa den. Deras lösning är sjukvård under ett statligt verk för att få en jämlik vård i hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden