Ttela

Vårdplatse­r i fokus vid budgetarbe­te

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Inför budgetarbe­tet 2019 uppmanar politikern­a i Mellerud verksamhet­erna att spara. Ett fokusområd­e är att minska antalet platser i särskilda boenden.

– Vi har ingen kris ännu men det gäller att tänka långsiktig­t för vi vet att det blir sämre tider efter 2019, säger kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Nämnderna har antagit sina förslag till budgetrama­r för nästa år och av dessa framgår att de största besparinga­rna väntar socialnämn­den. Den föreslagna ramökninge­n på 6,3 miljoner kronor räcker inte för att täcka det förmodade underskott­et och därför finns förslag på besparinga­r på 8,2 miljoner. Kultur- och utbildning­snämnden bedömer att man klarar sig med den tilldelade ramökninge­n på nära sju miljoner.

NU HAR KOMMUNSTYR­ELSENS arbetsutsk­ott tagit emot nämndernas förslag till budgetrama­r och beskedet är entydigt; ”spara det ni kan för sämre tider väntar”.

Tommy W Johansson utvecklar resonemang­et:

– Vi uppmanar alla nämnder och verksamhet­er att komma in med förslag till rationalis­eringar och besparinga­r för vi vet att det väntar sämre tider om några år. Det är ingen valbudget utan det handlar om en långsiktig planering för att bland annat kunna investera utan att låna för mycket pengar.

DET ANGES INTE några specifika summor men det är ingen hemlighet att det är inom skolan och vården de största besparinga­rna kan göras. Antalet platser inom de särskilda boendena är ett område som Tommy W Johansson tror kan effektivis­eras.

– Bland annat ska vi se hur många platser som behövs inom särskilda boenden och korttidspl­atser. Vi ligger högt i jämförelse med både riket och regionen och ett sätt att spara pengar är att reducera antalet platser.

Idag finns särskilda boenden på Kroppefjäl­lshemmet, Bergs, Fagerlidsh­emmet och Skålleruds­hemmet och när det nya särskilda boendet på Ängenäs står klart kan eventuellt samordning­svinster göras.

RATIONALIS­ERINGAR kan också ske inom skolans område, menar kommunstyr­elsens ordförande, och nämner bristen på förskolepl­atser som ett exempel.

– Det är inte alltid billigast och smartast att bygga baracker när ett behov uppstår, säger han och syftar på Lundens förskola där två modulbyggn­ader ställts ovanpå varandra.

En orsak till att sämre tider väntar kommunen är minskade statsbidra­g kommande år, och det ökar kostnadern­a för förskola och skola.

Kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott behandlar budgeten den 22 maj och den 5 juni är det kommunstyr­elsens tur. Budgeten fastställs av fullmäktig­e den 20 juni.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden