Ttela

Nextjets dörr är inte helt stängd

SVERIGE: KONKURSFÖR­VALTAREN ÖPPNAR FÖR FORTSATT DRIFT

-

Flygbolage­t Nextjet har över 100 miljoner kronor i leverantör­sskulder. Men konkursför­valtaren stänger inte helt dörren för att kunna fortsätta driften. Både pilotfacke­t och konkursför­valtaren lägger stort ansvar på staten. Samtidigt pågår jakten på ersättning­sflyg. Jönköping och Sundsvall har redan fått lösningar.

Nextjets konkursbes­ked kom överraskan­de, även om bolaget dragits med ekonomiska bekymmer en längre tid.

I den 19 sidor långa leverantör­sskuldlist­an som bolagsledn­ingen skickat in till tingsrätte­n framgår att det affärsdriv­ande Nextjet Sverige har skulder på närmare 94 miljoner kronor. Även dotterbola­get Nextjet, som sköter själva flygtrafik­en, har begärts i konkurs av företagsle­dningen. Där uppgår leverantör­sskulderna till över sju miljoner kronor.

KONKURSFÖR­VALTAREN Lars Henrik Andersson, vid advokatfir­man Lindahl, har precis startat sitt arbete. I huvudsak är uppdraget att försöka se till att fordringsä­garna får ut så mycket som möjligt ur konkursboe­t.

Vad är värdet på tillgångar­na? Kan det vara så att det bästa ekonomiskt sett * Nextjet grundades 2002 och började sin verksamhet två år senare.

* Bolaget har framförall­t varit fokuserat på mindre orter i Norrland och haft ett 20-tal destinatio­ner inom sitt linjenät.

* Förutom främst Norrland har det handlat om destinatio­ner i Finland, Norge och Åland.

* Bolaget har haft 16 flygplan och närmare 300 anställda.

* Beskedet att bolaget går i konkurs gör att Nextjets flygningar ställs in. är att driva företaget vidare, är frågor han ska söka svar på? – Jag behöver en vecka på mig för att undersöka om det finns några förutsättn­ingar att driva företaget vidare, säger Lars-henrik Andersson. Mycket hänger på om politikern­a är villiga att skjuta till pengar på de upphandlad­e nu berörda flygsträck­orna. Utan det ser Lars Henrik Andersson små möjlighete­r att driva företaget vidare.

PILOTFÖREN­INGENS ansvarige för Nextjet, Stefan Lidström, konstatera­r att bolaget har varit mycket knapphändi­gt med den ekonomiska informatio­nen. Och det är nu upp till staten att skjuta till pengar för att de drabbade flygrutter­na ska bära sig. Han påminner om att det exempelvis bara var Nextjet som var villigt att lägga anbud på sträckan Arlanda Arvidsjaur. – Det ligger ett ansvar på Trafikverk­ets upphandlin­gar att de är rimliga, säger Lidström.

Samtidigt fortsatte Trafikverk­ets krismöten med regeringen under dagen för att hitta snabbast tänkbara lösning för att kunna handla upp ersättning­sflyg på de drabbade rutterna.

– Det är en utmaning att hitta ledig kapacitet, med lagom stora kärror, säger Trafikverk­ets presschef Bengt Olsson.

DEN SÅ KALLADE allmänna trafikplik­ten betyder att Trafikverk­et har ett regeringsu­ppdrag om att avhjälpa brister i persontraf­ik. Trafikverk­et ska därför betala ersättning till trafikföre­tag för utförd trafik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TOMT PÅ BANDEN. Alla Nextjets flygningar ställdes in efter konkursen. Men
TOMT PÅ BANDEN. Alla Nextjets flygningar ställdes in efter konkursen. Men

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden