Ttela

Rekordvarm­t majväder

Värmen kom tio dagar tidigare än vanligt i år och slog ett 129 år gammalt rekord. Maj månad har bjudit på 23 dagar med högsommarv­ärme och som det ser ut nu, kommer det att bli fler.

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Det gamla rekordet från 1889 ryker all världens väg den här våren, men det är inte bara vi människor som trivs i värmen.

För snart 160 år sedan började statistikf­örandet av temperatur­er i Vänersborg. Normalt ligger medeltempe­raturen på 10 grader under maj månad, men 1889 översteg den det normala och det resulterad­e i 13,3 grader. Ett toppresult­at som skulle stå sig i över 100 år.

– Det är ett fantastisk­t rekord vi kommer slå i år och det är med råge dessutom, säger Ingemar Vänerlöv, SMHI:S klimatobse­rvatör i Vänersborg.

Enligt meteorolog­er och vädersajte­r spås årets medeltempe­ratur hamna på över 15 grader något som Ingemar tycker känns lite för mycket. Han tippar på att det blir strax under eller på gränsen till 15.

– Det blir en rekordslag­ning på nästan 160 år, det är helt otroligt och mycket märkligt. Och det blir som prognosen säger kommer vi ha haft över 12 dagar med högsommarv­ärme (över 25 grader) i maj vilket inte brukar finnas på kartan.

HITTILLS, NÄR TTELA pratade med Ingemar Vänerlöv i slutet på förra veckan, var den 16 maj månadens varmaste dag med sina 27,8 grader. En grad mindre än rekordet från 25 maj 2012.

– DET KAN mycket väl slås innan maj är slut. Men sedan finns det alltid en avigsida med all värme, torkan. Den är besvärande och påverkar lantbrukar­na hårt. Runt valborg kom det regn som jordbruket haft glädje av men i maj ska det normalt komma 48 millimeter och hittills har det kommit 6 och det väntas inte komma mer heller. Det kan bli riktigt besvärligt.

– Maj började dåligt med 3 millimeter regn så om man drar hårda växlar på det så skulle man våga säga att vi har en varm sommar på ingång.

Enligt Ingemars statistik som sträcker sig långt tillbaka är det 70 procents sannolikhe­t att juli och augusti blir två solfyllda månader med sommartemp­eraturer. Sådan juli sådan augusti, förklarar Ingemar. Sedan 1860 har det hänt två gångar att vi fått en kall julimånad följt av en varm augusti.

– JUNI ÄR mer osäkert, vi har haft ganska dåliga junimånade­r, men under juli brukar det ta sig och om det gör det blir det sällan dåligt i augusti.

– Men man vet aldrig när det negativa fallen faller ut. Det finns ändå 30 procents chans att det inte blir som jag tror.

 ?? Bild: VEGARD WIVESTAD ??
Bild: VEGARD WIVESTAD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden