Ttela

”SKAPANDET ÄR EN LIVSSTIL”

- MADELEINE BÄCKMAN

Noemi Nygård är multikonst­nären som alltid har ett nytt skapande på gång. Tavlor, kläder, skulpturer och senast i raden – ekologiska system tar plats i hemmet. – Skapandet är inte en hobby utan en livsstil, säger hon.

Noemi öppnar dörren till den ljusa lägenheten mitt i stan. Det är högt i tak och ljuset flödar in från alla håll. Något som också flödar här inne är kreativite­ten.

– Jag började tidigt. Det finns teckningar kvar från när jag var två år, säger hon och visar in i vardagsrum­met. Där står hennes verk i långa rader och i ett litet burspråk har hennes pappas gamla staffli fått ta plats.

– Pappa var också konstnär och mamma är illustratö­r. Mamma har lärt- och pushat mig.

På Magnus Åberggymna­siet läste hon estetiska programmet med inriktning bild och det var där skapandet tog fart på riktigt.

– Vi inspirerad­es av och tävlade mot varandra hela tiden. Alla var så duktiga.

Efter studenten bar det sedan av till Slovakien, där hennes mamma är född och uppvuxen. Där följde sex års konststudi­er vid en konstakade­mi.

– Det var en riktigt klassisk utbildning. Jag läste bland annat måleri, grafik och anatomi.

Hon berättar om den strikta utbildning­en, om de tuffa prov där eleverna fick svara på fråga efter fråga inför en jury.

– Jag är tacksam över min utbildning, jag hade inte velat vara utan den. Den ger mig frihet i mitt skapande eftersom jag fått chansen att lära mig många olika tekniker.

ALLRA HELST MÅLAR

hon i olja eftersom ett verk får ett annat djup och kan ”glittra på ett magiskt sätt” som Noemi själv beskriver det. Det var något hon började med redan 1998 och avbildade då allra helst landskap.

– Det är friare och behöver inte vara så precist. Det är avkoppland­e.

Men under studietide­n i Slovakien fann hon det som skulle bli hennes nisch – porträtt.

– Jag brinner för porträtt. Efter många timmar av övande framför spegeln har jag också lärt mig göra självportr­ätt.

– Jag kan säga mest med dem. När du står framför ett av mina verk vill jag att det ska kunna tala för sig själv.

GENOM ÅREN HAR

Noemi ställt ut sin konst på en turnerande utställnin­g i Europa, på Handkraft i Trollhätta­n och i Pumphuset. Hon berättar att hon vill ställa ut betydligt mer. Men det ordinarie arbetet som undersköte­rska och alla hennes tusen konstproje­kt har kommit emellan.

– Jag drömmer om att en dag ställa ut i London.

Hon vill även hinna med fler konstnärss­amarbeten där hon byter konst med andra kreatörer.

– Just nu har jag ett samarbete med Pär Mauritzon. Jag håller på att måla av honom och hans fru och han i sin tur målar av mig.

NÅGON HON GÄRNA

samarbetar med i mångt och mycket är sambon Joakim.

– Det är jätterolig­t att jobba tillsamman­s. Ingen av oss tycker egentligen att det är kul att göra saker på egen hand. Vi kompletter­ar varandra och är varandras förlängda armar.

Under intervjun sitter Joakim i parets grejarrum – och gör just det, grejar. I det här fallet med programmer­ing. Just nu arbetar de på att ta fram olika typer av hjälpmedel­sappar.

– För oss är skapandet inte en hobby utan en livsstil.

 ?? Bild: MADELEINE BÄCKMAN ?? ORDNING. I sin lilla burspråksa­teljé är det ordning och reda. ”Det är kliniskt, ordnat och kontroller­at när jag målar”, säger Noemi och skrattar.
Bild: MADELEINE BÄCKMAN ORDNING. I sin lilla burspråksa­teljé är det ordning och reda. ”Det är kliniskt, ordnat och kontroller­at när jag målar”, säger Noemi och skrattar.
 ??  ?? SKULPTURER. Noemi skapar även skulpturer i sten och lera.
SKULPTURER. Noemi skapar även skulpturer i sten och lera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden