Ttela

Två år gamla brott inte utredda än

NYHETER: En anställd lurade sig till stora summor från Bike. Trots erkännande är polisen fortfarand­e inte klar med utredninge­n. Och utan en fällande dom kan företaget inte få något skadestånd.

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Det har gått runt två år sedan Bike drabbades av omfattande stölder. Men polisens utredning är fortfarand­e inte klar. ”Man blir frustrerad”, säger Jerker Axelsson som är frustrerad.

I september 2016 skrev TTELA om omfattande stölder på Bike. Stora summor försvann från företaget och en anställd pekades ut misstänkt för att ha lurat Bike genom att bland annat ta kontant betalning av kunder. Pengarna ska aldrig ha hamnat i Bikes kassa utan i den anställdes egen ficka. Alla kunduppgif­ter om försäljnin­gen har raderats i butikens datasystem.

– Hade det fortsatt hade vi inte överlevt, sa Jerker Axelsson 2016.

HAN ÄR VD för Bike och när TTELA pratar med honom nu är det om att stölderna fortfarand­e inte är utredda.

– Man blir frustrerad. Det handlar om pengar men framförall­t måste brottsling­ar ställas inför rätta, speciellt när det inte saknas

något annat än tid för att göra jobbet, alla fakta ligger på deras bord, säger Jerker Axelsson som flera gånger velat ha svar från polisen om när en misstänkt kan ställas inför rätta.

SENARE PÅ HÖSTEN 2016 fortsatte tidningen skriva om fallet. En tidigare anställd hade erkänt brott, men inte heller då kunde polisen avsluta ärendet.

På polisen medger man att utredninge­n dragit ut på tiden. Men förklarar det med att det varit krångligt.

– En del av det gods som tagits i beslag har varit svårt att få riktiga ersättning­sanspråk på. Och det är inte utrett vad som är stulet av allt gods, säger Fredrik Brax som är utrednings­befäl.

– Jag kan förstå om en målsägande känner frustratio­n för att det dröjer. Det har inte varit enkelt att få all informatio­n i den här utredninge­n och det gäller även från Bike.

– En person har erkänt vissa saker men inte allt. Det kan tyckas enkelt utifrån men det krävs en hel del informatio­n för att få en person dömd. Sedan har det här ärendet fått stå tillbaka för mer prioritera­de ärenden, svarar utrednings­befälet.

FREDRIK BRAX MENAR att utredninge­n lever men han kan inte heller säga när polisen kan gå vidare och när det kan bli fråga om att någon åtalas.

I och med att ingen dömts för brotten kan inte Bike få något skadestånd för det som företaget förlorat. Jerker Axelsson anser att han försett polisen med all informatio­n som behövs.

– Sen är det många kunder som frågar och det är pinsamt att behöva säga att polisen inte är klara. Jag har ett till ärende hos polisen och det svaret jag fått är att de inte hunnit med. Det är helt otroligt, säger han.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden