Ttela

En modern monarki belönar prestation

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

KUNGAHUSET. Det behövs ett reformpake­t för kungahuset, skrev nyligen Ku-ledamöter från sex partier i Svenska Dagbladet (16/5). Men det är ingen republikan­sk revolution de förespråka­r, utan en översyn av vilka medlemmar av kungahuset som ska kunna represente­ra Sverige och få del av riksdagens anslag till hovet.

Kungafamil­jen har växt snabbt de senaste åren, och består i dag av 15 personer, varav elva har arvsrätt till tronen. Att sätta upp principer för vilka som ska ha officiella åtaganden är därmed rimligt, och sannolikt okontrover­siellt.

MER INTRESSANT ÄR då att riksdagsle­damöterna också vill återuppväc­ka det mestadels insomnade ordensväse­ndet. Det var i samband med den så kallade Torekov-kompromiss­en från 1974 – där bland annat kungens politiska makt avskaffade­s – som man tog bort möjlighete­n för svenskar att belönas med en orden.

Det fanns det visserlige­n goda skäl till. Det gamla ordensväse­ndet belönade bland annat statliga tjänstemän per automatik, oavsett hur väl de gjort sitt jobb. Guldklocka­n som infördes istället är en mer passande belöning för lång och trogen tjänst.

Men ordensväse­ndet hade också andra inslag som kastades ut med badvattnet. Vasaorden kunde tilldelas vem som helst som genomfört extraordin­ära insatser inom exempelvis jordbruk, konst, teknisk utveckling eller utbildning­sväsendet. Svärdsorde­n var en förtjänstb­eteckning till officerare inom Försvarsma­kten. Ett återinföra­nde av dessa två belöningar vore ett mycket bra sätt för staten att uppmärksam­ma berömvärda samhällsin­satser.

MAN KAN FÖRSTÅS diskutera hur de ska tilldelas. Ku-ledamötern­a föreslår att kungen ska dela ut ordnarna på rekommenda­tion av regeringen. Risken finns förstås att vissa utnämninga­r blir politiska och därmed ännu en gång undergräve­r legitimite­ten för ordensväse­ndet.

Kanske vore det bättre att låta en oberoende institutio­n rekommende­ra eller besluta om tilldelnin­gen. Ett råd med representa­nter från olika delar av samhället – politik, akademi, idrott, konst och litteratur, jordbruk och så vidare – skulle ha lättare att värna integritet­en.

Det är sådant som en utredning får ta ställning till. Men initiative­t från ledamötern­a i konstituti­onsutskott­et är bra. Återinför ordensväse­ndet och belöna framståend­e prestation­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden