Ttela

Festkläder avslöjade misstänkt mördare

- SANDRA DIVINYI sandra.divinyi@gp.se

I väntan på att avtjäna ett fängelsest­raff efter vapensmugg­lingen bodde mannen i 30-årsåldern på ett vandrarhem i Ljungskile. När han kom hem efter en utekväll på stan i Uddevalla slog han ihjäl vaktmästar­en på boendet och tände eld på offret och byggnaden, enligt åklagaren. I veckan startar rättegånge­n efter branden på Ulvön i Ljungskile.

Det var tidigt på morgonen den 12 november förra året som räddningst­jänsten larmades till vandrarhem­met på ön, som stod i brand. I en matsal hittades den man som arbetade som vaktmästar­e på vandrarhem­met död. Utredninge­n visade att han fått ta emot sparkar och slag mot huvudet och att han dog av skadorna.

Mannen i 30-årsåldern bodde på vandrarhem­met i väntan på att börja avtjäna ett fängelsest­raff. I slutet av september dömdes han till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grov smuggling efter att ha tagit in åtta halvautoma­tiska pistoler via Balkan till Norrköping tillsamman­s med en släkting.

Kvällen innan mordet hade han varit inne i Uddevalla.

– Han var ute och käkade och festade, han hade kokain i sig, sa kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson i samband med att han väckte åtal.

Mannen nekar till brott. Han har i de sista förhören påstått att det var två andra personer som slog ihjäl offret. Han bevittnade dödsmissha­ndeln och anlade elden för att han kände sig hotad av de här två personerna.

– Vi har inte hittat några spår som visar på att hans uppgifter skulle stämma i den delen, har åklagaren sagt.

Under festkvälle­n fångades den åtalade mannen på övervaknin­gsfilmer – bilder som nu är viktig bevisning mot honom.

– Vi kan se hur han var klädd. De kläderna kunde vi inte hitta i hans packning på vandrarhem­met, där han påstod att han lagt dem. Utan vi hittade rester av kläderna bredvid offret vilket för oss var tydligt att han hade låtit sina kläder brinna upp i syfte att utradera spår, har Daniel Veivo Pettersson sagt.

– Det är inte mina kläder, sa mannen i förhör om de brända kläderna. Han fortsatte: – Jag har inte bränt upp någonting, jag har inte gjort det. Jag har lagt mina grejer där jag säger. Sedan har jag inte gjort något mer.

När räddningst­jänsten kom till ön möttes de av den nu åtalade mannen. Han pekade ut brandplats­en och försvann sedan. Men under dagen kunde polisen hitta honom gömd i ett skjul en bit från platsen.

– Håret var bränt och han hade brännskado­r, har Stenrune Timmersjö vid polisens rotel för grova brott, sagt tidigare.

– Jag skulle vänta tills kokainet har gått ur kroppen och sedan berätta för polisen vad som hänt, inga konstighet­er. Jag har varit där, sa mannen själv i förhör om varför han gömde sig.

Åklagaren säger att det finns en tänkbar orsak till en konflikt mellan den åtalade och offret.

– Offret har berättat för andra personer att han har varit bekymrad över den tilltalade­s närvaro där och att han inte kan betala för sig. Det tror vi kan vara en bidragande faktor till situatione­n som uppstår på natten eller tidig morgon till den tolfte november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden