Ttela

Italienskt kaos kan ge ny eurokris

- JOAKIM GOKSÖR/TT

Milanobörs­en faller då allt pekar mot en maktlös italiensk teknokratr­egering som ersätts av en euroskepti­sk regering efter ett nyval. Analytiker varnar nu för en ny eurokris.

Marknaden bävar och euroskepti­ker vädrar morgonluft i det politiska kaoset i Italien, eurozonens tredje största ekonomi.

En eurokris, med epicentrum i Italien, är huvudscena­riot för bedömare som Jan von Gerich, chefsstrat­eg på storbanken Nordea.

– FRÅGAN ÄR bara hur djup den krisen blir. Det avgörs av hur övertygade populister­na i Italien är och hur villiga de är att sänka Italien för att genomföra sin politik, säger han.

– Nyvalet kan utmynna i ett mandat till en regering som på allvar överväger att ta Italien ur eurozonen, tillägger han.

Kaoset i Rom slår hårt mot Milanobörs­en, där bankaktier drar ned börsens index till den lägsta nivån sedan september i fjol. Euron tar också stryk, medan riskpremie­n på italienska obligation­sräntor lyfter till den högsta nivån sedan 2014.

Förtroende­krisen som ett italienskt euroutträd­e skulle innebära kräver att ECB visar upp hela arsenalen av verktyg för krishanter­ing igen och att det politiska stödet är väl förankrat i tongivande euroländer som Tyskland, Frankrike och Spanien.

Inför det italienska valet i mars var frågan om Emu-medlemskap­et nedtonad, i linje med trenden i eurozonen efter Emmanuel Macrons seger i det franska presidentv­alet 2017. I nyvalet som står för dörren väntas dock frågan blossa upp.

Ett trumfkort som ECB sitter på är att många banker i Italien behöver centralban­ksstöd, som kan strypas av Ecb-chefen Mario Draghi och hans direktion. Detta trumfkort användes mot Italien 2011, när högerparti­et Forza Italias ledare Silvio Berlusconi var premiärmin­ister.

–MEN OM vi har en stark italiensk populistre­gering som tror på sin agenda är det frågan om det fungerar, säger von Gerich.

Utsikterna för en eurovänlig regering i Rom ser väldigt begränsade ut i opinionsmä­tningarna.

– Det enda alternativ­et som finns till den konstellat­ion som nu har stoppats verkar vara en centerhöge­rregering som får egen majoritet efter nyvalet, säger von Gerich.

 ?? Bild: LUCA BRUNO AP ?? STOPPAD. Professor Paolo Savona, känd euroskepti­ker och italiensk näringsmin­ister på 1990-talet.
Bild: LUCA BRUNO AP STOPPAD. Professor Paolo Savona, känd euroskepti­ker och italiensk näringsmin­ister på 1990-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden