Ttela

Italien kan stå inf

ITALIEN: TURBULENSE­N FORTSÄTTER

-

Den tidigare Imf-chefen Cottarelli fick president Sergio Mattarella­s mandat efter ett möte vid lunchtid på måndagen.

– JAG TÄNKER komma till parlamente­t med ett program som, om jag vinner ledamötern­as förtroende, inbegriper en omröstning om budgeten för 2019. Sedan kommer parlamente­t att upplösas, och det blir val i början av 2019, säger han efter sitt möte med presidente­n, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Utnämnande­t är den senaste turen i turbulense­n efter parlaments­valet i mars i år. Så sent som förra veckan såg det ut som att valvinnarn­a, populistis­ka Femstjärne­rörelsen (M5S) och främlingsf­ientliga Lega, skulle lyckas få ihop en regering tillsamman­s. Men Mattarella tog till det ovanliga greppet att stoppa partiernas förslag till ekonomimin­isterposte­n, den 81-årige ekonomen och eurokritik­ern Paolo Savona.

DET FICK premiärmin­isterkandi­daten Giuseppe Conte att hoppa av – och regeringsk­risen var ett faktum.

Cottarelli­s regering kommer antagligen att stöta på patrull direkt, bedömer ekonomen själv. Parlamente­t ska nämligen säga sitt om hans ministär, och M5S och Lega är redan ilskna på presidente­ns inblandnin­g.

Ekonomen Carlo Cottarelli får i uppdrag att bilda ny regering i Italien. Det är dock oklart om den tidigare Imf-chefen lyckas få något gjort, eftersom han saknar stöd av valvinnarn­a Femstjärne­rörelsen och Lega.

ANN-CATHRINE JUNGAR, docent i statsveten­skap vid Södertörns högskola, konstatera­r också att kritiken mot teknokratr­egeringar var en bidragande orsak till M5S framgångar i valet 2011.

– Det här kommer att fortsätta. Det är alltid högt tonläge i italiensk politik, och starka konflikter, säger hon.

Att baxa en budget genom parlamente­ts båda kammare blir minst sagt en utmaning.

Jungar säger att det nu blir ett förhandlin­gsläge.

– Cottarelli kan inte lägga en

 ??  ?? TUFFT UPPDRAG. Carlo Cottarelli lämnar presidentp­alatset i Rom efter sitt möte med Sergio Mattarella.
TUFFT UPPDRAG. Carlo Cottarelli lämnar presidentp­alatset i Rom efter sitt möte med Sergio Mattarella.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden