Ttela

Ör ett nyval

- GUSTAV SJÖHOLM/TT PONTUS AHLKVIST/TT

budget som inte får stöd. För då blir han alldeles förlamad i sitt uppdrag, säger hon.

Det hela kan sluta i ett tidigarela­gt nyval, kanske redan i höst, om den nyutnämnde premiärmin­istern inte får stöd av parlamente­t. Jungar utesluter inte att det blir så.

Enligt henne hade den tänkta populistis­ka regeringsk­oalitionen ganska brett stöd i opinionen – och kan tjäna på ett nyval.

–MAN KAN tänka sig att (presidente­ns veto) kan bidra till ett ännu större politikerf­örakt. Fronten mellan (M5s-ledaren) Di Maio och (Legas partiledar­e) Salvini är ju fortfarand­e enad, de har inte börjat bråka med varandra än. Så jag tror nog att både Femstjärne­rörelsen och Lega som antietabli­ssemangspa­rtier * Italiens president har begränsad makt, men också två viktiga maktmedel till sitt förfogande.

* Grundlagen ger presidente­n rätt att utse premiärmin­ister. Presidente­n kan dessutom välja att godkänna eller vägra att godkänna ministrar.

* Presidente­n har också makt att upplösa parlamente­t, en befogenhet som flera statschefe­r har använt sig av genom åren för att lösa regeringsk­riser (sedan 1946 har Italien haft 64 regeringar). Källa: AFP kan gynnas av det här, om nyval blir fallet, säger hon.

Även om det förekommit tidigare är det ett ovanligt drag att presidente­n stoppar ministerut­nämningar.

DEN TILLTÄNKTE ekonomimin­istern Savona har tidigare talat om att Italien ska lämna euron, vilket enligt presidente­n gör honom omöjlig i rollen. Mattarella hänvisar till att han ”måste skydda italienarn­as besparinga­r”, och poängterar att han godkänt alla andra förslag till ministrar som lagts fram.

– Man vet inte om han bara ville byta ut ekonomimin­istern, eller om han ville få till stånd ett nyval, säger Jungar.

 ?? Bild: MASSIMO PERCOSSI/TT ??
Bild: MASSIMO PERCOSSI/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden