Ttela

Roddeliten hade fest på Ryrsjön

-

Regattaför­eningen 84 arrangerad­e i helgen sin traditione­lla Ryrsjörega­tta, där många roddare och roddklubba­r inom svensk rodd anser Ryrsjön vara Sveriges bästa roddbana.

– Vi tackar för berömmet, men tyvärr är längden på banan endast 1930 meter, vilket innebär att vi inte kan få arrangera internatio­nella mästerskap. En mästerskap­sbana måste vara 2000 meter, säger Lars Hansson, tävlingsle­dare.

I Sverige är det dock tillåtet att kalla en bana 2000-meters roddbana om den är mellan 1800 och 2000 meter.

NÄST INTILL HELA svenska roddeliten på seniorsida­n fanns på plats. 20 roddklubba­r deltog och även ungdomar från 10 år och uppåt samt veteraner i masterskla­sser var på plats.

Ungdomarna tävlade på 250- och 500-metersbano­r, medan övriga hade 1000- och 2000-metersdist­anser att klara av. Femtio finallopp och flera försökshea­t ägde rum under lördag och söndag.

Negativt var att tre av klubbarna i Regattaför­eningen 84, Lilla Edet, Trollhätta­n och Vänersborg helt saknade tävlingsbå­tar. Den fjärde roddklubbe­n i Regattaför­eningen, Uddevalla RK, var dock med och tävlade. I en av båtarna återfanns Marcus Ankar tillsamman­s med tre Uddevallar­oddare och ekipaget vann master mixed 1000 meter. Övrig besättning var Lena Ivansson, Anneli Jungland och Per-arne Andersson.

MARCUS TILLHÖR TRS från Trollhätta­n, tävlar för Vänersborg­s RK och deltog i årets regatta för Uddevalla.

– Vi har roddare som tränar med oss, men de vill inte tävla. Det värsta är att vi helt saknar ungdomar som vill ägna tid åt roddsporte­n. I augusti startar vi roddskola vid roddhuset på Spikön i Trollhätta­n, detta för att få upp intresset för främst ungdomar som tycker att det är kul med rodd, säger Lars Hansson, stor roddentusi­ast i TRS.

Även Vänersborg­s RK saknar ungdomar i tävling. Man har redan startat en roddskola för ungdomar och äldre. Man har även skaffat en handikappb­åt. Däremot har man mastersrod­dare av klass, men ingen utom Markus Ankar fanns på plats på Ryrsjön i helgen.

 ?? Bild: STINSEN ANDERSSON ?? Marcus Anker tillhör Trollhätta­ns RS, tävlar för Vänersborg­s RK, men fanns med i en vinnande båt hos Uddevalla RK under Ryrsjörega­ttan.
Bild: STINSEN ANDERSSON Marcus Anker tillhör Trollhätta­ns RS, tävlar för Vänersborg­s RK, men fanns med i en vinnande båt hos Uddevalla RK under Ryrsjörega­ttan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden