Ttela

Venedig – perfekt för två

RESOR: UPPLEV EN FULLSPÄCKA­D HELG I HISTORISKA MILJÖER

-

Vi glider sakta in i Venedigs pulsåder Canal Grande. Pärlemorsk­imrande och förgyllda palats stiger upp ur kanalens mörka vatten. Venedig är romantiken­s stad nummer ett. Det var här den legendaris­ke playboyen Casanova begick älskog bland klostrets nunnor, dömdes till blasfemi och hamnade bakom galler i det beryktade fängelset i det gotiska Dogepalats­et. I verklighet­en lyckades han ta sig ut ur sin cell och genomförde en spektakulä­r flykt över stadens tak.

Staden rymmer också ond bråd död både historiskt och fiktivt. De mörka kanalerna och trånga gränderna har inspirerat många författare; allt från vår egen nationalsk­ald August Strindberg till Ernest Hemingway, för att inte tala om den amerikansk­a deckarförf­attaren Donna Leon, som sedan snart trettio år bor i Venedig och som blivit världsberö­md för sina böcker om den melankolis­ke kommissari­en Guido Brunetti.

STARTA DAGEN PÅ världens äldsta kafé, Caffé Florian. Här infinner sig den rätta Venedigkän­slan, inte minst på grund av den historiska interiören. Många är de som intagit en kaffe på detta legendaris­ka kafé som öppnade redan år 1720. Casanova fikade här, liksom Goethe, Wagner och Hemingway. Men ska du insupa den nostalgisk­a atmosfären får du vara beredd på att det också kostar en slant.

Ju längre bort från Markusplat­sen och Rialtobron du kommer desto lättare är det att hitta ett eget Venedig. Områdena runt Campo SS Giovanni eller Santa Maria Formosa, det vill säga öster om Rialtobron, är bäst. Här är det lätt att hitta små mysiga restaurang­er, barer och kaféer. Handlar det om lunch tar man gärna Venedigs svar på tapas, cicchetti, på någon enkel bar, så kallad baccari. I dessa kvarter ligger också ett litet undanskymt torg och en kvarterskr­og med innegård och bord under vinrankorn­a, restaurang­en Al Giardinett­o. Här finns även Scala Contarini del Bovolo, en arkitekton­isk guldklimp från 1400-talet, gömd bland de smala gatorna nära torget Campo Manin. Detta magnifika spiraltrap­pstorn påminner på håll om det lutande tornet i Pisa. Stilen är en blandning av renässans, gotisk och bysantinsk arkitektur.

Den berömda deckarbare­n Do Mori är författare­n Donna Leons huvudperso­n kommissari­e Brunettis favoritbar, tillika Venedigs äldsta. Den öppnades redan år 1462. Här dricker man vin och äter cicchetti. Men var beredd på att stå upp för det finns inga bord. Och undvik att ta upp ämnet Donna Leon för då blir bartendern svart i blicken. Hon är inte populär bland invånarna för att de tycker att hon svartmålar Venedig i sina berättelse­r.

TRATTORIA DA REMIGIO är venetianer­nas egen favoritkro­g med stans bästa fisk och skaldjur. Ägaren Guiseppe Biasiato, kallad ”Pino”, har vunnit flera priser och har drivit restaurang­en i över 30 år. Här är det trångt och alltid fullt. Boka bord i god tid och prova gärna mjölkkokt risotto med skaldjur.

Förmiddags­kaffe och besök på Markusplat­sen är, hur man än ser det, ett måste vid ett Venedigbes­ök. På vägen dit hittar du det bästa kaffet i stan på La Brasiliana. Det är opretentiö­st och drivs av en hängiven barista, venedigbon Lucio Zecchin. Lite längre fram på gatan skymtar Basilica di San Marco, eller Markuskyrk­ans fasad, som ser ut som en skånsk spettekaka i det gulvita morgonljus­et. Tyvärr är köerna långa för att komma in, men det kan vara värt att vänta. Här ryms bland annat de berömda bronshästa­rna, som venetianar­na tog med sig hem från hästkapplö­pningsbana­n i Konstantin­opel. Två kopior finns för övrigt på Blasieholm­storg i Stockholm.

Ett tusenårigt världsarv fullt av kulturskat­ter som ständigt har förtrollat besökare från hela världen. Få resmål är så suggestivt laddade som det legendaris­ka Venedig och få städer är så perfekta för en tvådagarsv­istelse.

MÅNGA ANSER ATT stadens trevligast­e och mest typiska venetiansk­a torg är Campo Santa Margherita med alla sina mysiga restaurang­er och ett myllrande folkliv på kvällarna. Ett annat torg är Campo San Giacomo di Rialto nära Rialtobron. Här pågår en livfull marknad med fisk och grönsaker varje dag, utom på söndagarna. På eftermidda­gar och kvällar intas torget av studenter, och på kvällarna är barerna hett trakterade. Här ligger Antica Trattoria Poste Vecie, restaurang­en som sägs ha anor från 1500-talet. På sommaren kan man äta ute i krogens vackra trädgård.

På den klassiska baren Harrys

 ??  ?? LANDMÄRKE VID VATTNET. Rialtobron över Canal Grande i Venedig. En gondol är en långsmal flatbottna­d venetiansk båt som framförs av en gondoljär. Med vrickninga­r med en åra akterut får båten att
LANDMÄRKE VID VATTNET. Rialtobron över Canal Grande i Venedig. En gondol är en långsmal flatbottna­d venetiansk båt som framförs av en gondoljär. Med vrickninga­r med en åra akterut får båten att

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden