Ttela

Samla dinosaurie­r med mobilen

-

Har du tröttnat på att jaga pokémon finns nu ett alternativ. Dinosaurie­rna från Jurassic world har rymt. Du kan hjälpa till att rädda dem.

Pokémon go var inte det första spelet som utnyttjade AR, förstärkt verklighet, för att låta oss spela spel med mobilen utomhus. Men det slog igenom stort och fick både barn och gamla att ge sig ut för att hitta pokémonfig­urer med mobilen. Att spela mobilspel blev plötsligt förenligt med att röra på sig och få motion.

Nu försöker många härma succén. Jurassic world alive har samma grundidé som Pokémon go. Det gäller att samla så många som möjligt. Den som vill ha det enkelt kan nöja sig med det. Den som vill gå in för det kan låta dinosaurie­rna kämpa mot andra och utveckla nya sorter.

Jurassic world alive kostar inget att ladda ned och det går att spela utan att betala. Det är mycket annonser i spelet som du kan slippa genom att betala en prenumerat­ion. Något som kan vara värt att göra. Särskilt om det är barn som ska spela kan det vara skönt att slippa bli avbruten av reklam och kunna fokusera på uppgiften.

Det finns också möjlighet att göra köp i appen, det går att stänga av i mobilens inställnin­gar.

TILL SKILLNAD FRÅN Pokémon go är inte dinousauri­erna och ställena där du får grejer och låtsaspeng­ar till spelet utplacerad­e på särskilt intressant­a platser. De står lite slumpartat här och där. Det gör spelet bättre för den som bor på landet, det finns grejer att hämta där också, men lite tråkigare för den som bor i stan.

När du ser en dinosaurie samlar du in dna från den med hjälp av en virtuell drönare i spelet. Det tar lite tid att lära sig sikta rätt.

När du samlat in tillräckli­gt med dna för att återskapa en dinosaurie kan du använda Arläget för att ta bilder och filmer där dinosaurie­n står på skolgården eller badstrande­n eller någon annan plats.

Precis som med andra lekar så finns det en risk att den som leker glömmer se sig för nära vägar och trafik. Följ med barnen ut och jaga dinosaurie­r så får du själv motion och kan hjälpa dem ha koll.

HAR DU INTE spelat något Ar-spel förut är Pokémon go ett bättre spel som inte har annonser inne i spelet. Vill du ha något mer vuxet är Turf ett spel där du intar olika platser.

 ?? ILLUSTRATI­ON: SKÄRMBILDE­R UR JURASSIC WORLD ALIVE ?? PÅ RYMMEN. Dinosaurie­rna finns överallt. Hitta dem och samla på dem. Ar-läget (till höger) funkar med alla nyare iphone och en del androidmob­iler.
ILLUSTRATI­ON: SKÄRMBILDE­R UR JURASSIC WORLD ALIVE PÅ RYMMEN. Dinosaurie­rna finns överallt. Hitta dem och samla på dem. Ar-läget (till höger) funkar med alla nyare iphone och en del androidmob­iler.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden