Ttela

ANNETTE BYTTE KARRIÄR EFTER 50

- NANNA NILSSON 0520-42 26 00 nanna.nilsson@ttela.se

Viljan att göra något gott för samhället har följt Annette Börjesson från Trollhätta­n som en röd tråd genom hela livet. Efter gymnasiet föll därför valet på civilingen­jörsutbild­ningen på Luleå Tekniska Högskola med inriktning samhällste­knisk byggnadste­knik.

– Utbildning­en var inriktad på miljöpåver­kan, säger Annette Börjesson.

FYRA ÅR SENARE tog hon examen och blev Trollhätte­bo igen. Sedan dess har hon haft en gedigen karriär som ingenjör och nu senast som projektled­are/fastighets­ansvarig på Trollhätta­n Energi AB.

Det var för drygt tio år sedan som Annette Börjesson beslutade sig för att bli präst.

– Vi var i Spanien för att vandra pilgrimsle­den, inte hela utan bara 12 mil, och då vandrade jag med en kvinna och det var i samtalet med henne som jag kom till insikt om att jag skulle bli präst.

Men förändring­en skedde inte över en natt. Den kristna tron hade alltid varit närvarande under hennes uppväxt, men tankarna på att bli präst var en process som mognat fram.

ANNETTE BÖRJESSON SÄGER att när barnen blev äldre fanns mer tid över till självrefle­ktion och med en inneboende vilja av att alltid vilja lära sig nya saker och göra något gott för samhället påbörjade hon utbildning­en till att bli präst. Valet att byta karriär ser hon inte som att hon lämnar något, utan snarare går till något ännu roligare.

– Jag har alltid beundrat de som vågar byta väg mitt i livet.

SEDAN DESS HAR Annette Börjesson tagit en magisterex­amen i religionsv­etenskap vid Göteborgs Universite­t, därefter följde ett års avslutande studier vid Svenska Kyrkans utbildning­sinstitut som hon valde att läsa i Lund.

För någon vecka sedan prästvigde­s hon och sedan beslutar stiftet var den nyligen vigda prästen ska tjänstgöra sitt första år. Annette Börjesson blev placerad i Vänersborg.

– Det känns spännande att få möjlighet att lära känna en helt ny stad, säger hon glatt.

Va-chef och präst, visst finns det parallelle­r, nämligen i mötet med andra människor genom livets olika händelser. Annette Börjesson beskriver att som präst har man ynnesten att få dela de stora händelsern­a i livet, såsom dopet och begravning­en med andra. Att man är villkorslö­st älskad av Gud precis som man är, menar hon är ett av flera viktiga budskap att påminnas om, speciellt i dagens samhälle.

– I dag känner ju nästan alla någon form av prestation­sångest, men Gud älskar dig precis som du är, och i det finns en stor yta att mötas i.

Vid 50 års ålder utbildade hon sig till präst. Bakom sig hade hon en lång karriär inom teknikbran­schen. Men Annette Börjesson ville förverklig­a sin andliga längtan och sadlade om.

NU SER ANNETTE Börjesson fram emot att göra sig hemmastadd i sin nya roll.

– För mig känns det viktigt att nå fram till människor och att de ska kunna känna sig trygga i mötet med mig. Att få förtroende­t av en människa som öppnar upp sig och delar med sig av de mest personliga är väldigt fint.

 ?? Bild: NANNA NILSSON ?? DUBBLA PERSPEKTIV.”I mitt förra jobb var det mycket vänster hjärnhalva och nu blir det mer höger hjärnhalva”, säger Annette Börjesson.
Bild: NANNA NILSSON DUBBLA PERSPEKTIV.”I mitt förra jobb var det mycket vänster hjärnhalva och nu blir det mer höger hjärnhalva”, säger Annette Börjesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden