Ttela

Knarkhandl­are har delat upp marknaden

NYHETER: Trollhätta­ns knarklanga­re har delat upp marknaden mellan sig, och därför är det just nu relativt lugnt. Men när en stor langare försvinner kan balansen snabbt rubbas och risken är att gruppering­arna hamnar i konflikt om makt, pengar och revir.

- TROLLHÄTTA­N

När en aktör på narkotikam­arknaden försvinner passar någon annan på. Det förväntar sig polisen. Om det skapar konflikter bland de som redan etablerat sig återstår att se.

– När någon annan kliver in kan det skapa en obalans. Det beror på vem det är som försvinner och hur stor makt den personen haft. Men det finns en risk för att konflikter kan uppstå, säger Örjan Magnusson.

Han är gruppchef för polisens underrätte­lseavdelni­ng i Trollhätta­n och han bekräftar åklagarens bild av hur några löst sammansatt­a nätverk med kopplingar till Kronogårde­n förser köpare både i och utanför stan med narkotika.

– Det finns aktörer som inte finns på Kronogårde­n också men området är ett centrum, säger han.

ATT DET SKULLE handla om gäng vill Örjan Magnusson inte säga. De kan inte jämföras med kriminella gäng som exempelvis Bandidos menar polisen.

– De är inte som mc-gäng som är uppbyggda med en företagsst­ruktur. Men man har tydlig ansvarsför­delning och det finns ett tänk. Sen kan personer snabbt bytas ut om de till exempel hamnar på anstalt, säger Örjan Magnusson.

–Det finns en lojalitets struktur i gruppering­arna. Det kan handla om att ett par har släktband eller att de har etniska band till exempel.

FÖR NÅGRA ÅR sedan sköt ett par män mot varandra på torget på Kronogårde­n. Enligt Örjan Magnusson ska bråket delvis ha handlat om narkotika. Men ingen kom till skada och den sista tiden har gruppering­arna kunnat hålla sams.

OM DE DELAT upp marknaden genom att sälja olika typer av narkotika eller om det är olika geografisk­a områden de har kan inte polisen säga.

– I jämförelse med andra städer som Göteborg har vi varit förskonade från konflikter. Det är i alla fall inget vi kunnat identifier­a och som eskalerat i något. Det är svårt att säga vad det beror på, berättar Örjan Magnusson.

– Om man tittar på områden utanför vårt handlar ofta konflikter­na om makt, territoriu­m och pengar. Det kan också starta i personliga kränkninga­r som sedan eskalerar, säger han.

Vilken effekt domen i den knarkhärva som TTELA skrivit om den senaste tiden har på de verksamma gruppering­arna återstår att se.

– Nu ser vi inga tecken på några orolighete­r. Det är för tidigt att säga utan vi får avvakta och se, säger Örjan Magnusson.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? LÄMNAR SIN POST. Djeno Mahic, rektor på Kronan, gör sina sista arbetsdaga­r på skolan. ”Jag lämnar med gott samvete, jag känner mig klar”, säger han.
Bild: ANDREAS OLSSON LÄMNAR SIN POST. Djeno Mahic, rektor på Kronan, gör sina sista arbetsdaga­r på skolan. ”Jag lämnar med gott samvete, jag känner mig klar”, säger han.
 ??  ?? pengar pengar
pengar pengar
 ?? Grafik: KARIN ENGQVIST ?? droger droger
Grafik: KARIN ENGQVIST droger droger
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden