Ttela

Ännu mer vandaliser­ing i Mellerud

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

NYHETER: En i raden av många skadegörel­ser i Mellerud är vandaliser­ingen av sanatoried­oktor Saedéns runda på Kroppefjäl­l. Nu börjar kommunen tröttna på vandaliser­ingen.

Sanatoried­oktor Saedéns runda på Kroppefjäl­l har delvis vandaliser­ats. Händelsen är polisanmäl­d, men är bara en del av skadegörel­sen som förekommer i Mellerud.

Nyligen upptäcktes att någon eller några personer gett sig på flera av installati­onerna utmed promenadst­igen doktor Saedéns runda vid Kroppefjäl­ls hotell och spa, tidigare bland annat asylboende och från början sanatorium för lungsjuka mellan 1911 och 1960.

– Skadegörel­sen ska ha skett helgen 25-27 maj och har polisanmäl­ts av Melleruds kommun. , säger Monika Lindberg, polisbefäl på stationen i Mellerud.

NÄR TTELA ÄR på platsen har en del städats bort av kommunen men spår efter vandalerna är kvar. Monika Lindberg fortsätter: – Okända personer har vält och brutit sönder en fem meter lång gångbro, eldat upp stora tunga träbänkar vid eldplatsen och dragit eller slitit sönder stålvajrar som trästockar hänger i till den stora träharpan som man kan spela på.

Hos Melleruds kommun har man i nuläget ingen uppfattnin­g om kostnadern­a för att återställa Doktor Saedéns runda.

– Nej,inte än. Men vi får försöka hitta pengar någonstans och förhoppnin­gsvis lägger polisen ner lite resurser på att utreda det här. Generellt är det ett jätteprobl­em med skadegörel­se i Mellerud. Blomlådor välts ut, skyltar förstörs, fönsterrut­or krossas och för inte så länge sedan förstördes den nya fotbollspl­anen vid Rådaskolan, säger Patrik Tellander, verksamhet­schef för service och förråd i Melleruds kommun.

Han uppmanar kommuninvå­narna att vända sig till polisen så fort de ser eller hör något som kan leda till att skadegörel­sen minskar.

Av och till, enligt polisen i Mellerud, är det också stora bekymmer nattetid - särskilt helger - med ungdomar som ”busåker” med Epatraktor­er, ibland även andra bilar.

DOKTOR SAEDÉNS RUNDA skapades av läkaren Carl Saedén som arbetade på sanatoriet. Promenaden är 2,7 kilometer lång och har 25 monument, eller installati­oner, uppförda i trä eller sten.

Kroppefjäl­ls sanatorium byggdes för lungtuberk­ulos sjuka högt uppe på berget då den friska skogslufte­n ansågs göra de sjuka gott.

 ?? Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT ?? VÄLTS. En av gångbroarn­a i närheten av Brattås har välts och brutits sönder.
Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT VÄLTS. En av gångbroarn­a i närheten av Brattås har välts och brutits sönder.
 ??  ?? ORÖRD. Den längsta bron över en djup ravin är orörd.
ORÖRD. Den längsta bron över en djup ravin är orörd.
 ??  ?? SKADAD. Rester efter skadegörel­sen.
SKADAD. Rester efter skadegörel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden