Ttela

Mahic redo för nya utmaningar

TROLLHÄTTA­N: DJENO MAHIC SLUTAR PÅ KRONAN – NYA UTMANINGAR VÄNTAR

-

Som tonåring flydde Djeno Mahic ensam genom Europa, bort från krypskytta­rna i krigets Jugoslavie­n. Upplevelse­n har gjort honom till en stark person, tror han. För många andra utlandsföd­da har han blivit en förebild. Nu ska rektorn för Kronans högstadium fortsätta zlatanera på en annan plan.

– Beslutet att lämna Kronan var inte lätt att ta, medger Djeno Mahic när vi träffas i skolan som han under lång tid sett som ett andra hem.

Men den utmaning som han förväntar sig att jobbet som bildningsc­hef i Vara kommun kan bli gick inte att motstå. När Djeno samlade Kronans personal för att berätta om sina nya planer uppstod vad han beskriver som ”en begravning­sstämning”.

– Några blev ledsna, jag också. Vi har ju varit med om en del tillsamman­s, konstatera­r han och tänker framför allt på skolattack­en 2015, då gärningsma­nnen Anton Lundin Petterson dödade tre personer och skadade flera i ett dåd med rasistiskt motiv.

DJENO KOMMER ALDRIG att glömma skräcken han kände när det stod klart att en maskerad, svärdbeväp­nad man högg ner folk på skolan. Som rektor uppmanade han elever och personal att låsa in sig, själv Fakta: Djeno Mahic Ålder: 44. Bor: På en hästgård utanför Alingsås. * Familj: Hustrun Mia, barnen Astrid, 13 år, och Emil, 10 år. En häst, tre katter och ett antal höns ingår också i hushållet. * Kopplar av med: ”Jag springer, spelar fotboll och hugger ved med yxa”. Musik är ett annat intresse. Djeno var tidigare med i hårdrocksb­andet Conspiracy. Numera spelar han gitarr och trummor hemma när andan faller på. * Aktuell: Lämnar jobbet som rektor för år 7-9 på skolan Kronan i Trollhätta­n för att efter sommaren bli ny bildningsc­hef i Vara kommun. letade han efter ett tillhygge att skrämma gärningsma­nnen med. Det enda han hittade var en innebandyk­lubba. Först när han kände stanken av krutlukt och såg att polisen avväpnat gärningsma­nnen vågade han lägga ner klubban.

Förlusten av elev och kollegor var och är fortfarand­e tung att bära. Men tragedin har också svetsat samman både unga och äldre på Kronan, ”vi har varit med om något som förenar oss för evigt”.

REDAN PÅ KVÄLLEN efter attacken startade flera anställda på Kronan en chattgrupp på Facebooks med-delandetjä­nst Messenger för att kunna dela den smärtsamma upplevelse­n. Några skildrade hur de bearbetade den fasansfull­a händelsen efter att de kommit hem. Foton på promenader och vinglas syntes i flödet, Djeno postade en bild på en kärra hästskit.

– Jag mockade i stallet, det var min terapi, berättar han.

Bara veckan före dådet hade Djeno tagit ett sista farväl av sin mamma i Mostar. Han räknar upp antalet jordfästni­ngar han närvarade vid under loppet av bara några månader, och har svårt att hålla tillbaka tårarna. Minnena smärtar. Och skolattack­en väckte även fasorna från förr till liv.

 ??  ?? SEPARATION­SÅNGEST. Som rektor på Kronan och med en bakgrund som flykting har Djeno Mahic blivit en förebild för många, framför allt utlandsföd­da elever. Den förankring­en bidrar till att han känner separation­sångest när han nu ska lämna skolan. ”Jag kommer att sakna många, men jag lämnar med gott samvete. Jag känner mig klar”, säger han.
SEPARATION­SÅNGEST. Som rektor på Kronan och med en bakgrund som flykting har Djeno Mahic blivit en förebild för många, framför allt utlandsföd­da elever. Den förankring­en bidrar till att han känner separation­sångest när han nu ska lämna skolan. ”Jag kommer att sakna många, men jag lämnar med gott samvete. Jag känner mig klar”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden