Ttela

Kamerorna betyder inte sci-fi-diktatur

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

ORDNING. I Steven Spielbergs film ”Minority Report” från 2002 kan polisen se in i framtiden och på förhand avgöra vilka som kommer att begå brott. På så vis kan polisen rycka ut och gripa människor innan brottet begåtts. Som tur är har si-fi-filmen ingenting med verklighet­en att göra. Eller?

Sedan i höstas har det blivit allt vanligare att polisen ansöker om godkännand­e för att sätta upp ljudsensor­er. Först ut var Järvaområd­et i Stockholms län, där polisen fått tillstånd att sätta upp mikrofoner som känner igen ljud som skottlossn­ing och ljud från glasrutor som krossas. Det gör det möjligt för polisen att stoppa grova brott innan de inträffar.

MALMÖPOLIS­EN FICK GRÖNT ljus av länsstyrel­sen i höstas. Syftet med sensorerna är även där att lyssna efter skottlossn­ingar, men på sikt hoppas polisen att man även ska kunna ta upp höga skrik med utrustning­en. Sensorerna är mycket känsliga och fångar upp ljud i realtid. Därmed kan polisen vara på plats innan skadan verkligen är skedd. Steven Spielbergs sci-fi-värld är kanske närmare än vi tror?

Troligen inte. Fler kameror innebär inte att vi övergår från att vara ett fritt land till att bli ett storebrors­samhälle. Övervaknin­gsdebatten tenderar att bli smått överdriven. Sensorer som fångar upp ljud kan verka integritet­skränkande, men det handlar inte om att avlyssna enskilda människors samtal, utan om att snabbt kunna vara på plats så fort ett skott avfyrats.

Rätt använt kan dessa mikrofoner, som enbart ska användas på platser där risken för brott är hög, faktiskt rädda liv. Dessutom är denna typ av utrustning mycket bra i händelse av exempelvis terrorbrot­t, då man kan följa händelseut­vecklingen i realtid. Självklart finns det en risk att brottsligh­eten bara byter plats. Men om man ska vara krass – det finns bättre och sämre ställen att sälja knark och vapen på.

MÄNNISKORS KRAV PÅ åtgärder ökar i takt med brottsligh­eten. Den 25 maj började den nya kameraöver­vakningsla­gen gälla, i linje med ett nytt Eu-direktiv. Huruvida den kommer att göra det enklare eller svårare för polisen att sätta upp kameror är omdiskuter­at. Förhoppnin­gsvis kan polisen fortsätta att använda sig av kameraöver­vakning på de offentliga platser där kameror gör skillnad.

Storebror staten ska inte styra våra liv, men det ska inte heller knarklanga­ren och vapenhandl­aren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden