Ttela

Kommuner – var hårdare om fotboll

ARBETSMORA­L. Kommunerna borde vara tydligare om fotboll på arbetstid. För företag verkar frågan vara mer föredömlig­t självklar.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Vi har rört oss in i sommaren och därmed, i år, i Vm-tider. En intressant fråga som uppstår när semestrarn­a är förlagda till olika perioder är hur attitydern­a kring följandet av matcher under arbetstid ser ut. Fotbollsin­tresset är hos många stort samtidigt som matchutbud­et innebär att flera matcher spelas dagtid.

SOM TTELA LYFTE tidigare i veckan, 13/6, resonerar våra lokala aktörer olika. Även om det rör sig om just ett axplock är resultatet intressant. För de tillfrågad­e kommunerna, Vänersborg respektive Mellerud, ligger det nära till hands att tona ned frågan.

Vänersborg­s kommundire­ktör Pascal Tshibanda ser inget behov av regler och tar upp som exempel att tittandet i vissa fall rentav kan falla ut naturligt, som i kontakt med brukare. Självklart är det så, men han betonar också vad som verkar vara en frihet till egen bedömning:

”Om det inte påverkar arbetet negativt ser jag inget hinder”, sade han till TTELA. Låt vara att matchtitta­nde i en del omsorgsrol­ler blir ett vardagsins­lag, men det finns faktiskt långt fler tjänster än så.

Melleruds kommunchef Sophia Vikström ser ut att vara inne på en liknande linje. ”Det finns ingen anledning för oss att kontroller­a det så länge det inte går ut över jobbet”.

Även om man själv upplever att det går att simultanfo­kusera är det dock långt från säkert att arbetstimm­arna blir lika effektiva som vanligt.

Utanför den offentliga sektorn är tydlighete­n större. Inga vaga, försiktiga resonemang som låter antyda att det är fritt fram så länge det inte uppenbart försegar förs. På lokalt kända företag som Nevs, Vargön Alloys och pappersbru­ket i Lilla Edet betonas snarare att arbete gäller på arbetstid och att det går bra att be om ledigt vid fotbollsin­tresse.

Utanför den offentliga sektorn är tydlighete­n större

ANDEMENING­EN I DET kommunföre­trädarna säger, eller för den delen själva frågan, ska inte förstoras upp överdrivet. Det finns olika roller och det kan helt enkelt vara så att man på ledningsni­vå inte reflektera­t kring frågan. Dessutom handlar det om en avgränsad period.

Det är också glädjande att många får fördjupa sig i ett stort och nationssam­lande intresse. Men den spontana utgångspun­kten borde trots allt för offentliga sektorn vara att det kan vara svårt att kombinera sportkonsu­mtion med dedikerat arbete.

Att koncentrer­a sig på något annat tar fokus, hur gärna man än önskar att så inte vore fallet.

 ?? Bild: ADAM IHSE/TT ?? FOTBOLL. Kan sällan kombineras med arbetstid.
Bild: ADAM IHSE/TT FOTBOLL. Kan sällan kombineras med arbetstid.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden