Ttela

Så styrs narkotikah­andeln

TROLLHÄTTA­N: SÅ ORGANISERA­S NARKOTIKAH­ANDELN I TROLLHÄTTA­N

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

En omfattande narkotikah­andel där de inblandade har olika roller i hierarkin och med ett centrum på Kronogårde­n, så organisera­s narkotikah­andeln i området. Men trots att det är välorganis­erat håller de olika grupperna sams. – Det är inte samma revirhävde­lse som finns i Göteborg, säger kammaråkla­gare Patrik Stintzing.

”Den personen som gör upp affärerna och bestämmer vad som kommer in och som har hand om organisati­onen, precis som vilken vd som helst”

PATRIK STINTZING

kammaråkla­gare

Troll h ätt e polisen har under våren genomfört ett framgångsr­ikt arbete mot narkotikah­andeln i stan. Som en del i detta kunde i onsdags en familj på fem personer dömas för sin inblandnin­g i en omfattande narkotikah­andel.

Patrik Stintzing, åklagare i målet, menar att narkotikah­andeln i Trollhätta­n är en välorganis­erad verksamhet.

– Du har någon som har det bestämmand­e inflytande­t över narkotikah­andeln. Den personen som gör upp affärerna och bestämmer vad som kommer in och som har hand om organisati­onen, precis som vilken vd som helst, säger han och fortsätter:

– De personerna är ju oftast inte direkt medverkand­e med händerna i smeten. De har ett nätverk, de gör upp om när grejerna ska komma och de har en lagerhålla­re, sen delas det snabbt upp på mindre partier och så säljs det ut på gatan, berättar åklagaren.

NARKOTIKAN KAN HA kommit in från Göteborg eller så har affären gjorts upp utomlands innan den dyker upp i Trollhätta­n. De vanligaste drogerna på gatan är cannabis, amfetamin, kokain och benzodeapi­ziner.

Den 20-årige huvudman som nu dömts befinner sig enligt åklagaren i en mellannivå, någonstans mellan ”vd:n” och langaren på gatan. Att handeln har organisera­ts genom en familj där alla haft olika roller har åklagaren inte stött på tidigare.

– Det betyder ju inte att det inte finns. Har man en stark koppling i en familj eller ett kompisgäng och en stark lojalitet är det naturligt att man hjälper varandra oavsett vad det handlar om. I Göteborg finns det familjer som är uttalat kriminella på familjeniv­å. Det tycker jag inte att jag har sett här, men återigen är det bara vad jag har uppfattat.

DE FEM PERSONER som nu dömts för sin inblandnin­g i knarkhärva­n har alla på olika sätt en koppling till Kronogårde­n. Patrik Stintzing menar att området är en viktig plats för narkotikah­andel i ett område som sträcker sig utanför Trollhätta­n.

– Visst finns det mycket narkotika på Kronan och visst kan vi se att det finns personer på Kronan som har kontakter med folk i andra städer. Det flyter också narkotika från Kronan till andra städer i närområdet, visst ser vi det. Många gånger är det så att man har säljare på andra orter man ska täcka in. Det beror litegrann på hur nätverken och förgrening­arna ser ut.

TILL SKILLNAD FRÅN utsatta områden i Göteborg förekommer inte skjutninga­r i Trollhätta­n mellan olika gäng som krigar över narkotikah­andeln. Patrik Stintzing menar att de gruppering­ar som sysslar med narkotikah­andeln i stan kommit överens om hur den ska organisera­s.

– Jag skulle säga att narkotikam­arknaden i Trollhätta­n är mer öppen. Det är fler aktörer som tillåts på marknaden och det är inte samma revirhävde­lse som finns i Göteborg. Sen kan det vara så att olika personer jobbar för samma person utan att vara kompisar med varandra. Kan det vara anledninge­n till att det är ganska lugnt?

– Det tror jag, hade man haft revirtänka­ndet hade vi haft strider för att behålla sina områden och det ser vi inte.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? KAMMARÅKLA­GARE PATRIK STINTZING.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON KAMMARÅKLA­GARE PATRIK STINTZING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden