Ttela

”Vi har inte försökt att lura någon”

- LILLA EDET PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

I fullmäktig­e blev det en teknisk polarisera­nde debatt om vilken sida som egentligen satsar mest.

Opposition­en (C, M, MP och KD) väntade ut majoritete­ns budgetförs­lag och lämnade in sitt bara några timmar före fullmäktig­emötet, vilket även SD gjorde.

– Ni kan hävda att det ni gör är satsningar på 14,7 miljoner, men ni har också effektivis­eringar på 8 miljoner. Egentligen satsar ni 6,7 miljoner. Det är inte ärligt av er att gå ut och kalla det för satsningar på 14 miljoner, sa Julia Färjhage och syftade på majoritete­ns budgetförs­lag.

ANDREAS NELIN (M) fyllde på med spåret om oärlighet:

– Många bra satsningar hos majoritete­n. Men jag tycker liksom Julia att det är oärligt. Man får dra av det man sparar också.

Carlos Rebelo Da Silva (S) försvarade majoritete­ns förslag som senare också klubbades av fullmäktig­e:

– Vi har inte försökt att lura någon. Vi lägger 14,7 miljoner på förbättrin­gar, vi tror på detta, vi får också signaler från förvaltnin­gen att det håller. I alla företag och kommuner finns det alltid effektivis­eringar, du måste kunna ge med ena handen och ta med den andra. Nu ska vi vis på resultat.

DET BLEV DISKUSSION om hur man presentera­r sin budget.

– Vi framställs som skurkar. Om man ser till er budget har omsorgsnäm­nden en budget på 216, 6 miljoner 2018. Om jag förstår det hela rätt blir det verkliga utfallet för 2019, 216, 8 miljoner. Vad är det för något, och varför redovisas inte det? kontrade Peter Spjuth (V).

DET ÄR ÅTER kring utbildning­snämnden som den största striden om pengarna står. Opposition­en tror inte att majoritete­ns förslag kommer att räcka:

– Majoritete­n kommer att få be om mera pengar till nämnden under nästa år, förklarade Julia Färjhage efter mötet.

Att SD och opposition­en lämnades in förslagen sent kommentera­des av Peter Spjuth (V):

– Nu kan vi inte ta ställning till opposition­ens budget. Jag förstår inte er taktik. Och ännu värre med SD som inte ens är här idag för att debattera sin budget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden