Ttela

Foderbrist pressar djurägare

En dålig skörd i höstas och en tidig torka i år sätter hård press på häst- och boskapsäga­re som ska köpa foder. Många får köpa för långt över normala priser och andra tvingas importera in mat från utlandet.

- CAMILLA HAAGEN Camilla.haagen@gp.se

För många djurägare runt om i landet är det just nu extremt svårt att få tag i foder. Fjolårets sensommart­orka och blöta höst gav en mindre skörd än normalt. Detta kombinerat med den tidiga torkan i år drabbar nu både boskap- och hästägare. Torkan i backen tvingar även många till stödfodrin­g tidigare än planerat. Margareta Bendroth, hästrådgiv­are på Hushållnin­gssällskap­et i Sjuhärad, är i kontakt med många oroliga hästägare.

– Antingen får de försöka hitta det lilla foder som finns och betala mycket mer eller köpa in ifrån utlandet. Jag har varit i kontakt med dem som har importerat så långt bort i från som Frankrike, säger Margareta Bendroth.

EN NORMALSTOR HÄST på 500 kg behöver minst 8-10 kilo grovfoder om dagen.

– Det varierar lite om man köper inplastat eller torrt men någonstans runt två kronor brukar vara normalpris. Nu är det flera som tvingars betala både fem, sex och sju kronor kilot, säger hon och fortsätter:

– Vissa av djurägarna har försökt att kompletter­a med halm och kraftfoder men det är stort problem för dem just nu, säger hon.

En konsekvens av att inte få tag i något foder kan för häst- och boskapsäga­re innebära att man kan komma att tvingas till nödslakt.

Ronny Johansson, ledamot i regionstyr­elsen Västra Götaland hos Lantbrukar­nas riksförbun­d, är bekymrad över situatione­n.

– Problemet är att det inte finns något foder att köpa. Vi hoppas kunna kompensera med sommarskör­den men det är något vi vet först i september, säger Ronny Johansson.

Risken för långa köer till slakthusen ökar om foderbrist­en inte kan kompensera­s. På vissa av slakthus är det redan nu fyra till sex månades kö.

ENLIGT JOHANSSON ÄR det än så länge inte kris i och med att det nyligen kommit regn i området utan menar att situatione­n kan komma att lösa sig.

– Men så här ser det ut just nu även i Danmark. De har det minst lika svårt med foder och torka. Det är djupt bekymmersa­mt, säger han.

Margareta Bendroth menar att de flesta hästägare gör allt i sin makt för att hitta foder – men om man inte lyckas kan man tvingas ta till drastiska åtgärder.

– Jag tror att vissa hästägare, som går på marginalen, hade haft kvar sina hästar om det hade funnits foder men att de kan tvingas till avlivning för att de inte har något val, säger hon och fortsätter:

– Vi får hoppas på sommarens skörd så att detta inte blir verklighet, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden