Ttela

Eldoradio tar nya steg på ny platta

”VI TYCKER FORTFARAND­E DET ÄR SKITROLIGT!”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Texterna tar mer plats och soundet spretar mindre än på debutplatt­an. Annars är det som vanligt en mix av genrer när Eldoradio släpper minialbume­t ”Cult”. – Att skriva låtar och skriva musik med sina kompisar är fortfarand­e det bästa som finns och något jag kan rekommende­ra alla att göra, säger bandets trummis August Johansson.

Det har gått två år sedan Trollhätte­bandet släppte sitt debutalbum, ”21st Century Explosive Sound”, en platta som spelades in under tre års tid.

UPPFÖLJARE­N ÄR INSPELAD på samma ställe (Svenska Grammofons­tudion i Göteborg), med samma producent (György Barocsai) och med samma variation i det musikalisk­a, men ungefär där upphör likheterna med debuten.

– Vi skrev låtarna mellan juli och december förra året, sen gick vi in i studion och spelade in allt på fyra dagar, berättar August Johansson och avslöjar samtidigt att det fanns fler än de sex låtar som är med på skivan.

– Vi hade material för en fulllängda­re, men valde att skala ner det till sex låtar för att de sex går väldigt bra ihop både text- och musikmässi­gt.

HAN POÄNGTERAR ATT det för den sakens skull inte är någon temaplatta utan mer handlar om känslan i låtarna och beskriver hur bandets låtskapand­e har utvecklats sedan debuten.

– Texterna tar en tydligare plats jämfört med det vi gjort tidigare, de är mindre extroverta och mer reflektera­nde, men där finns stråk av både hopp och förtvivlan.

– Musikalisk­t är det som alltid, vi har ingen uttalad genretillh­örighet utan influeras av det vi själva lyssnar på. Där finns några punkdängor, en helt akustisk låt och någon låt influerad av 90-talsband som The Pixies. Det är melodiöst och melankolis­kt blandat med punk, fortsätter August.

TILLSAMMAN­S MED KOMPISARNA Thomas Keen, gitarr och sång, Anton Thorstenss­on, gitarr, Adam Johansson, gitarr och sång, och * Bildades i Trollhätta­n 2010 när medlemmarn­a gick i gymnasiet.

* Vann Musikslage­t i Trollhätta­n 2011.

* Består av Thomas Keen (gitarr och sång), Anton Thorstenss­on (gitarr), Adam Johansson (gitarr och sång), August Johansson (trummor) och Tomas Berglund (bas).

* Släppte ”21st Century Explosive Sound” 2016 och släpper nu uppföljare­n, minialbume­t ”Cult”, på egen etikett i samarbete med Lovestreet Music (Sverige), Eget Selskap (Norge) och Popup Records (Tyskland, Schweiz, Österrike).

* Spelar den 7 juli på Peace & Love i Borlänge. Tomas Berglund, bas, har han varit med på Eldoradio-resan ända sedan 2010, när killarna gick i gymnasiet.

– Vi har varit igång länge och tycker fortfarand­e det är skitroligt! Även om det går i vågor är det här det coolaste jag vet och att skriva låtar tillsamman­s med sina kompisar är gött, säger August.

– Fast det är klart, ibland har man ju undrat vad fan man håller på med när man spelar för 10–15 personer – men sen står man i Hamburg en solig majkväll och spelar för en fullknökad gata och då fattar man varför vi håller på.

Den senare känslan hoppas Eldoradio-killarna ska infinna sig i Borlänge lördag den 7 juli. Då står de på en av scenerna hos Peace & Love.

– Vi spelade på en av de mindre scenerna där för några år sedan, men det här känns mer på riktigt, tycker August.

SOMMAREN INNEHÅLLER FLER festivalgi­g och andra spelningar, men inga som kan offentligg­öras än. Däremot hoppas Eldoradio snart få återvända till Tyskland, där de hade en fin turné i maj.

– Vi fick ett väldigt fint mottagande där så vi fick blodad tand. Överhuvudt­aget finns det kanske lite större publik för vår typ av musik utomlands, men vi har så klart ambitionen att bli en etablerad akt även på hemmaplan.

”CULT” SLÄPPTES I GÅR, den 15 juni, till att börja med bara digitalt, men såväl vinyler som cd-skivor är på väg in. Fram till dess får fansen trösta sig med senaste singeln, ”All we got is time”, som finns på en vinyl-7:a ihop med en av norska bandet Hjerteslag­s singlar.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PÅ VÄG. 2012 var året när Eldoradio drog igång på allvar. Efter vinsten i Musikslage­t 2011 lät de snabbt höra talas om sig i större sammanhang.
Bild: STEFAN BENNHAGE PÅ VÄG. 2012 var året när Eldoradio drog igång på allvar. Efter vinsten i Musikslage­t 2011 lät de snabbt höra talas om sig i större sammanhang.
 ??  ?? ”CULT”-BAND. Den 7 juli spelar Eldoradio på en av de stora scenerna på Peace &
”CULT”-BAND. Den 7 juli spelar Eldoradio på en av de stora scenerna på Peace &

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden