Ttela

Inland höll fanan högt i Lilla Edet

- MARTIN AHLIN

I över 25 år var Janne Stenfelt en vital del av Inlands IF, och han älskade varje dag. – Det är där man har hjärtat, säger han.

2009 gick Inlands IF ur tiden, åtminstone i så mån att verksamhet­en inte längre drevs i egen regi.

Efter ett prövoår tillsamman­s med Västerland­a GOIF försvann föreningen helt, innan man 2012 slog sina ungdomspås­ar ihop med Lilla Edets IF. Efter långa, och i vissa aspekter rätt plågsamma, värkar födde man ”kärleksbar­net” Edet FK.

MEN FÖR DEN legendaris­ke lagledaren Jan-olof ”Janne” Stenfelt var det Inland han kände till redan borta.

– Ja, det här var ju en ny förening. Sedan måste man säga att sammanslag­ningen blev väldigt lyckad – vi hade ju 220 ungdomar ett tag och har fått upp många duktiga spelare, säger Stenfelt som fram till den här säsongen var ansvarig för klubbens ungdomssid­a.

– Då sa jag ”nej, tack”. Jag är ju 82 år och kände att det var dags för någon yngre att ta över. Jag borde kanske ha pensionera­ts ännu tidigare till och med.

1982 GJORDE JANNE Stenfelt entré i Inland, då för att hjälpa till i det pojklag där hans son spelade. Så småningom nådde han A-laget och fick bland annat uppleva några framgångsr­ika säsonger i gamla trean.

– Det var jätterolig­t hela tiden och man fick träffa så många härliga människor. Håkan Sandberg var en av dem och han var ju helt fenomenal – trevlig och bussig, ingen stjärnstat­us alls.

Marcus Tersing, Michael Mellqvist, Niclas Lärk, Raimo Käkelä, Stefan Ivarsson… ja, listan över framträdan­de profiler kan göras lång. Och flera av dem fick senare utklippsal­bum skickade till sig innehållan­de matchrefer­at från lokaltidni­ngen, med dem själva i fokus. Avsändare: Janne Stenfelt.

– Jag skickade ett till Håkan också och fick ett finstilt brev tillbaka där han tackade så mycket. Ja, han var verkligen ingen diva.

ATT INLAND TILL sist fick kasta in handduken förklarar Stenfelt så här:

– Vi tappade ju spelare som lade av eller bytte klubb, samtidigt som vi inte hade satsat tillräckli­gt på ungdomssid­an. Vi ville helst ha 70-75 procent egna spelare, det var målsättnin­gen, men det sprack ju. Hur ofta tänker du på Inland-tiden idag?

– Det är nog mest när någon för det på tal. Men jag lade ju 30 år på klubben så det är klart att det är där man har hjärtat.

 ?? Bild: ANNA HALLIN ?? STORMATCH. Inland mot Lilla Edet var givetvis den stora matchen för de båda lagen före sammanslag­ningen. Arkivbild.
Bild: ANNA HALLIN STORMATCH. Inland mot Lilla Edet var givetvis den stora matchen för de båda lagen före sammanslag­ningen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden