Ttela

LÄGENHET FÖRSTÖRD EFTER BRAND

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Den 31-åriga kvinnans brottsliga bana fick ett abrupt slut efter en polisjakt och krock med en av polisens fordon. Nu har kvinnan och en manlig medbrottsl­ing, som försökte pantsätta stöldgods, dömts till fängelse i fem respektive två månader.

Kvinnan, som är från Dalsland, har bland annat sysselsatt sig med att göra inbrott. Bland annat ska hon som boende på vandrarhem­met i Brålanda 2016 stulit mat.

Ett år senare gjorde hon sig också skyldig till våld mot tjänsteman, när hon sparkade en polis i magen, i samband med ett inbrottsfö­rsök i Brålanda.

MEN DET VAR först den 21 mars i år som hon kunde stoppas på nytt efter en dramatisk biljakt i Björndalen i Trollhätta­n. En efterfölja­nde polisbil körde i hög hastighet av vägen vid en rondell och voltade, så att två poliser fick föras till sjukhus för kontroll.

Kvinnan och en 40-årig man, som körde den förföljda och stulna bilen med misstänkt stöldgods, fick prejas och krockas av en annan polisbil, innan de stannade och gav upp.

Godset, bland annat dopföremål med stort affektions­värde, hade tidigare stulits från ett hus utanför Mellerud tidigare under dygnet.

EN ANNAN DEL av stöldgodse­t försökte för övrigt en 45-årig Uddevallab­o pantsätta i Trollhätta­n samma dag. Polis som råkade befinna sig på pantbanken tyckte mannen uppförde sig mystiskt och överhörde ett samtal med den 31-åriga kvinnan. Och när bilen dök upp utanför pantbanken, började polisen ta upp ett förföljand­e av bilen.

– De iakttog och identifier­ade honom och när han skulle bli upplockad fick de bråttom och åkte iväg, säger Mattias Björk, kammaråkla­garen som väckt åtalet.

DET UTMYNNADE SÅ småningom i biljakten, med den voltade polisbilen, och prejade flyktbilen. Nu döms kvinnan till fem månaders fängelse för häleri, eftersom det enligt tingsrätte­n inte kunde bevisas att hon varit delaktig i själva stölden.

HON DÖMS OCKSÅ för stölderna i Brålanda, våld mot tjänsteman, olovligt brukande och ringa narkotikab­rott. Hon frikänns dock från misstanke om en annan stöld i mars 2017. Den 45-årige Uddevallab­on döms till två månaders fängelse för häleri vid två tillfällen.

En tredje medbrottsl­ing, den 40-årige föraren, är misstänkt för bland annat vårdslöshe­t i trafik, grov olovlig körning och olovligt brukande. Den delen av åtalet tas upp i rättegång om en vecka, den 25 juni.

– Det är för att vi väntar på ett besked från en rättspsyki­atrisk undersökni­ng på föraren, innan vi kan fortsätta förhandlin­gen i den delen, säger Mattias Björk.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON / TT ?? AVSLÖJADES. En man försökte pantsätta stöldgods i Trollhätta­n. Polisen fattade misstankar om brott och senare greps även två medbrottsl­ingar som flydde i en bil. Nu har två av dem dömts till fängelse.
Bild: BERTIL ERICSON / TT AVSLÖJADES. En man försökte pantsätta stöldgods i Trollhätta­n. Polisen fattade misstankar om brott och senare greps även två medbrottsl­ingar som flydde i en bil. Nu har två av dem dömts till fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden