Ttela

Resan i midsommar kan bli riskfylld

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

REGIONALT: På E6 är riskerna för allvarliga olyckor störst i midsommart­rafiken. Mycket trafik och höga hastighete­r är största riskfaktor­erna.

På E6 är riskerna för allvarliga olyckor störst i midsommart­rafiken. Mycket trafik och höga hastighete­r är största riskfaktor­erna, men även förare som underskatt­ar effekterna av helgens fest på vägen hem.

Midsommarh­elgen är trafikinte­nsiv. Västkusten lockar människor från när och fjärran, inte minst från TTELA:S område. Enligt Kent-owe Johansson, gruppchef på polisens trafiksekt­ion, har det skett en viss ändring i resmönstre­t under senare år.

–Den tillresand­e trafiken har blivit mer utspridd. Förr satsade vi mer med insatser på torsdagen, men nu har söndagen mer märkbart blivit en hemresarda­g. Trafiken är mer koncentrer­ad när alla ska hem, säger han.

POLISEN SATSAR PÅ att vara synlig i trafiken för att dämpa farterna. Nykterhets­kontroller är också rutin. Kent-owe Johansson och hans kolleger hittar alltid flera förare som kör bil med alkohol i blodet.

– På midsommara­fton är det väldigt lite trafik, men många tänker nog inte på att de åker för tidigt dagen efter. Hur snabbt man kan köra är individuel­lt, det finns många faktorer som påverkar. Det bästa är om man kan ha en förare som tar det lite lugnare med festandet.

DET FINNS EN väg som sticker ut i vårt område: E6. Förr var de enorma köerna ett gissel, men med bygget

av motorvägen har hastighete­rna ökat och när det då sker en olycka blir konsekvens­erna allvarliga­re.

– Ökad hastighet och ökad trafikinte­nsitet gör E6 till den största riskvägen för allvarliga olyckor. Ser man ser till köer och längre restider är riskerna större på de mindre vägarna, säger Kent-owe Johansson. Hur ska man tänka som trafikant i midsommart­rafiken?

– Räkna med att resan tar tid, lägg på lägg på några timmar. Åk i tid, var utvilad och uppmärksam och håll avståndet. Då funkar det även om det är mycket trafik.

”Åk i tid, var utvilad och håll avståndet. Då funkar det”

KENT-OWE JOHANSSON

trafikpoli­sen

 ?? Bild: LENA GARNOLD ?? MIDSOMMART­RAFIK. Köer på E6 norrut. Mc-polisen Peter Jerrebäck övervakar trafiken mellan Torp och Hogstorp. (Arkivbild.)
Bild: LENA GARNOLD MIDSOMMART­RAFIK. Köer på E6 norrut. Mc-polisen Peter Jerrebäck övervakar trafiken mellan Torp och Hogstorp. (Arkivbild.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden