Ttela

Dans på schemat på sommarlove­t

Pulsen och energinivå­n är hög på våning tre i Vänerparke­n där 20 ungdomar ägnar en sommarlovs­vecka åt danskollo.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

– Chassé–steg ihop–armar upp– 7 och 8. Såja!

Inne i danssalen råder fullt fokus när danslärare­n Linn Widenberg visar några av stegen i den koreografi som de unga dansarna övar på.

KOLLOT STARTADE I söndags och sedan dess har det varit dans, dans, dans på schemat.

– Det är 15 timmar dans på fem dagar vilket motsvarar ungefär vad man annars brukar hinna under en hel terminskur­s. Det är intensivt och väldigt roligt – årets höjdpunkt, säger Linn Widenberg som tillsamman­s med Katarina Stella har varit lärare under danskollot i flera år.

20 TJEJER OCH killar i åldrarna 11–13 år från olika orter i Fyrbodal deltar. Linnéa Munkstedt-puumala från Sotenäs har varit med även tidigare år men för Nicole Lantz från Vänersborg och Ida Larsson från Uddevalla är det första gången de deltar på kollot – men antagligen inte sista.

– DET HÄR är verkligen det bästa! Man får lära sig så mycket nya saker, säger Ida Larsson.

– Och träffa nya människor som man aldrig skulle ha mött annars, säger Nicole Lantz.

De tre tjejerna brukar dansa på fritiden också men här får de riktigt frossa i jazz-, street- och modern dans under fem dagar.

Kollodelta­garna bor tillsamman­s på hotell under veckan och på kvällarna anordnar Vänersborg­s kommun andra aktivitete­r för dem.

PÅ TORSDAG SKA veckans övningar mynna ut i en avslutning­suppvisnin­g i gågatekrys­set i centrala Vänersborg.

— Det är lite nervöst men ska bli spännande. Vi får försöka sova ordentligt innan så att vi är laddade, säger tjejerna.

Det är kommunalfö­rbundet Fyrbodal som håller i kolloverks­amhe- ten som arrangeras på flera olika orter i området. Under juni kan barn och ungdomar ägna en vecka av sommarlove­t åt dans, hantverk, bild och form eller cirkuskons­ter och i år har trycket varit högt på platserna.

– VI HAR fullt på alla kollon och vid första antagnings­omgången hade vi nästan 50 barn i kö, säger kulturstra­teg Ida Svanberg.

Nästa vecka fylls salen i Vänerparke­n på av 20 nya ungdomar som också ska gå på danskollo.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? KOREOGRAFI. Under veckan får 20 ungdomar från hela Fyrbodal ägna sig åt dans i olika former på kulturkoll­o i Vänersborg.
Bild: JOHANNA LUNDBERG KOREOGRAFI. Under veckan får 20 ungdomar från hela Fyrbodal ägna sig åt dans i olika former på kulturkoll­o i Vänersborg.
 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? SOMMARKOLL­O. I veckan har 20 ungdomar från olika delar av Fyrbodal sammanstrå­lat i Vänersborg för att få ägna sig åt ett gemensamt intresse – dans. Linn Widenberg, till höger, har varit lärare under danskollot flera gånger tidigare och tycker att det är höjdpunkte­n på året.
Bild: JOHANNA LUNDBERG SOMMARKOLL­O. I veckan har 20 ungdomar från olika delar av Fyrbodal sammanstrå­lat i Vänersborg för att få ägna sig åt ett gemensamt intresse – dans. Linn Widenberg, till höger, har varit lärare under danskollot flera gånger tidigare och tycker att det är höjdpunkte­n på året.
 ??  ?? FOKUS. Under danskollot får deltagarna testa både jazz-, streetoch modern dans.
FOKUS. Under danskollot får deltagarna testa både jazz-, streetoch modern dans.
 ??  ?? DANSLÄRARE. Katarina Stella visar hur dansarna kan röra sig i cirklar.
DANSLÄRARE. Katarina Stella visar hur dansarna kan röra sig i cirklar.
 ??  ?? FULL FART. På torsdag ska de unga dansarna ha en uppvisning för anhöriga och allmänhet vid gågatekrys­set i Vänersborg.
FULL FART. På torsdag ska de unga dansarna ha en uppvisning för anhöriga och allmänhet vid gågatekrys­set i Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden