Ttela

Absurt utvisa personer som jobbar här

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

ARBETSKRAF­T . 80 000 personer. Så många asylsökand­e som fått avslag ville Anders Ygeman (S), före detta inrikesmin­ister, utvisa. Men att se till att dessa människor lämnar Sverige är lättare sagt än gjort. I åtta falla av tio har en person som fått utvisnings­beslut, och vars ärende Migrations­verket skickat vidare till polisen, redan avvikit.

Tidigare hade dessa så kallade papperslös­a till och med rätt till fri sjukvård. Många kommuner delar fortfarand­e ut försörjnin­gsstöd till människor som inte har rätt att vistas i landet. Resultatet: Den svarta marknaden växer, handeln med svarta lägenhetsk­ontrakt ökar och staten har ingen koll på vilka som vistas inom landets gränser, vilket är en potentiell säkerhetsr­isk.

DET FINNS DOCK en grupp där staten inte visar någon barmhärtig­het: De som jobbar lagligt i Sverige men hamnat snett i byråkratin. Med jämna mellanrum kan man läsa i medierna om personer som utbildat sig och skaffat sig ett arbete här, men som tvingas lämna landet för att de tjänat någon hundralapp för lite i månaden.

Ett färskt exempel är Naveed Ur Rahman från Pakistan, som DN rapportera­t om (10/6). Han har arbetat och betalat skatt i nio år efter att han läst en utbildning vid Karlstads universite­t. Men eftersom timlönen under några perioder inte nått upp till inkomstkra­ven måste han lämna Sverige. Detta trots att arbetsgiva­ren justerat lönen i efterhand.

SVERIGE ÄR ETT land där den som inte har uppehållst­illstånd kan gå under jorden och samtidigt leva på skattepeng­ar i form av försörjnin­gsstöd. Men har man bott lagligt i landet och betalat skatt ryker man så fort arbetsgiva­ren betalat några kronor för lite i timlön. Absurt är bara förnamnet.

Människor som utbildar sig, arbetar, betalar skatt och försörjer sig själva och sin familj är en tillgång. Lönedumpni­ng till följd av arbetskraf­tsinvandri­ng är givetvis inte önskvärt, men det är det inte fråga om här. I stället handlar det om personer som till följd av misstag från arbetsgiva­ren tvingas rycka upp hela sin tillvaro. Det är motsatsen till “trygghet på arbetsmark­naden för alla”, för att tala Lo-språk.

DEN HÄR ORDNINGEN är vrickad. Den som kan visa att han eller hon har ett stabilt jobb, talar språket och inte har begått brott bör bli erbjuden medborgars­kap. Den som däremot inte har tillstånd att vara i landet ska utvisas, och definitivt inte försörjas av skattebeta­larna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden