Ttela

Socialdemo­krater en trött opposition

REGIONBUDG­ET . Budgeten som S går fram med i regionen saknar intressant­a ingångar. Småduttand­e subvention­er och svepande kritik mot valfrihet, är parollen.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Att MP styr med de borgerliga partierna i regionen verkar vara svårsmält för S. Utöver att S inte får styra, i sig frustreran­de för världsbild­en, blir partiets slagkraft som opposition svagare.

Den ständigt återkomman­de lokala talepunkte­n från socialdemo­kratin om ”det moderatled­da styret” är inte vald av en tillfällig­het. Det verkar mer tryggt att försöka ge bilden av ett klassiskt högerstyre än den breda koalition det trots allt handlar om.

DEN STYRANDE KOALITIONE­N, Grönblå samverkan, har utgjort en majoritet som visar på hur de fem partierna ansvarsful­lt lyckats gå samman. Effektivit­et, satsningar på grundlägga­nde områden som egen personalpo­litik, kombinerat med en restriktiv syn på alltför utsvävande kostnadsut­vecklingar, har präglat mandatperi­oden.

Bland annat budgeteras inför nästa år för att vårdperson­al som arbetar nära patienter helgtid Ob-ersätts från dagens 15 procent till 50 procent och ett större grepp tas gällande vårdens omställnin­g.

DET VERKAR VARA svårt för socialdemo­kratin att i sin budget hitta något att kraftfullt opponera mot. Generellt ligger ledorden i linje med att satsa mer och att i största allmänhet motsätta sig sådant som luktar privatiser­ing på minsta sätt.

Vaga mål som är svåra att motsätta sig förekommer, som att vården ska ges i tid och att ”tillräckli­ga vårdplatse­r” ska vara tillgängli­ga.

Även mindre förändring­ar på mer konkret nivå föreslås här och där av S. Egenavgift­er ska slopas vid ungdomsmot­tagningarn­a, i dag betalar patienter som fyllt 20 låga avgifter på antingen 50 eller 100 kronor - beroende på typ av vårdkontak­t.

Dessutom vill partiet, bland annat, införa fria besök hos tandhygien­ister för personer över 65.

Budskapen går regionalt hand i hand med de nationella valplakate­n. Vård ska gå före skattesänk­ningar och det är hög tid för investerin­gar framåt, lyder andemening­en. Ingen skattesänk­ning har däremot föreslagit­s i regionen och de Blågröna har lagt fram offensiva budgetar senaste åren. Är förhoppnin­gen snarare att riksdagsrö­standet ska inspirera till en S-röst även på regionnivå?

SAKPOLITIS­KT VERKAR S på regional driva ungefär samma frågor som Vänsterpar­tiet men i mjukare förpacknin­g. När V i sin budget lyfter fram rätt till heltid som ”självklart” menar S till exempel att det åtminstone bör vara ”norm”, och vill utreda varför regionanst­ällda frivilligt arbetar deltid, med utgångspun­kt i arbetsmilj­ön.

Utöver den genomsyran­de inriktning­en, skepsis gentemot valfrihets­lösningar, saknas tydliga idéer om den egna synen på vägen framåt.

 ?? Bild: MAX ESKILSSON ?? OPPOSITION. Helen Eliasson (S), regionråd, och Håkan Linnarsson (S) vid budgetpres­entationen häromvecka­n.
Bild: MAX ESKILSSON OPPOSITION. Helen Eliasson (S), regionråd, och Håkan Linnarsson (S) vid budgetpres­entationen häromvecka­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden