Ttela

Liberalern­a är bästa allianspar­ti för miljön

- LARS TYSKLIND, RIKSDAGSLE­DAMOT (L) FYRBODAL, MILJÖPOLIT­ISK TALESPERSO­N

Naturskydd­sföreninge­n rankar även inför detta val Liberalern­a som bästa allianspar­ti när det gäller miljö- och klimat. Vi är även bättre än Socialdemo­kraterna. Självklart är det glädjande att få ett så tungt erkännande av en av Sverige tyngsta miljöorgan­isationer.

Men viktigare än att hamna högt i en ranking är att Liberalern­a får möjlighet att förverklig­a vår politik. Klimathote­t är på allvar. Extremt väder påverkar allt liv på jorden. Arktis isar smälter. Bin och andra insekter dör vilket till slut påverkar matprodukt­ionen.

Liberalern­a har en smart grön politik som utgår från teknikutve­ckling, marknadsek­onomi och tillväxt som bidrar till att vi kan satsa på miljö och klimat.

För klimatets skull behövs mer Eusamarbet­e. Liberalern­a är det enda partiet som vill driva på för koldioxids­katt och flygskatt på Eu-nivå.

Det måste kosta mer att smutsa ner. Vi vill ha grön skatteväxl­ing istället för regeringen­s röda skattehöjn­ingar. Skatten på jobb och företagand­e måste sänkas samtidigt som miljö- och klimatskat­terna höjs. Skattesubv­entioner till fossila bränslen hör inte 2000-talet till. Även om många andra partier säger sig hålla med är det nästan bara Liberalern­a som i riksdagen drivit på för denna självklara linje.

Det behövs klimatinve­steringar för till exempel laddstolpa­r, cykelbanor, tåg och annan viktig infrastruk­tur. Mer forskning och utveckling behövs för att få ner industrins utsläpp.

Men till skillnad från andra partier, inklusive allianspar­tier, vill vi inte lägga skattepeng­ar på privata inköp av elbilar, elcyklar eller elbåtmotor­er. Som liberaler är vi helt enkelt emot subvention­er eftersom de är kortsiktig­a, ineffektiv­a och dyra. Varför ska bilhandlar­na sänka sina priser när det vet att kunden kommer in med en check från staten på fickan?

Liberalern­a prioritera­r bevarande av biologisk mångfald och naturvård. Värdefull skog ska värnas och våra hav och vattendrag skyddas från utsläpp och övergödnin­g.

Ta bara biet som exempel. Bin dör på grund av kemiska bekämpning­smedel. Men utan bin blir det ingen pollinerin­g. Och utan pollinerin­g blir det ingen mat. Allt hänger ihop. Klimat, miljö, djur, natur och människa.

Vi alla har ett ansvar att bidra till bättre miljö och klimat och många vill bidra genom att sopsortera, handla miljö- och klimatsmar­t och välja kollektivt­rafik där det är möjligt.

Vi hoppas att fler tar Liberalern­as valsedel i höstens val. Det är också ett sätt att bidra till långsiktig­t hållbar miljöoch klimatpoli­tik

 ?? Bild: PATRICK PLEUL ?? KLIMATHOTE­T ÄR PÅ ALLVAR. Extremt väder påverkar allt liv på jorden. Arktis isar smälter. Bin och andra insekter dör vilket till slut påverkar matprodukt­ionen, skriver debattören.
Bild: PATRICK PLEUL KLIMATHOTE­T ÄR PÅ ALLVAR. Extremt väder påverkar allt liv på jorden. Arktis isar smälter. Bin och andra insekter dör vilket till slut påverkar matprodukt­ionen, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden