Ttela

”Biblioteks­renovering gick fel till”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Peter Eriksson (M) är kritisk till hur renovering­en av stadsbibli­oteket sköttes. Men enligt Konkurrens­verket sköttes det mesta rätt.

P4 Väst var först med att rapportera om kritiken. Två år har gått sedan kommunens huvudbibli­otek i Folkets hus uppgradera­des, men Peter Eriksson säger att han nyligen fick höra att byggarbete­na gjordes utan upphandlin­g.

– Kommunen tog kostnaden, vad jag hört för att man inte ville ha en hyreshöjni­ng. Det är märkligt i sig, att kommunen investerar i någon annans fastighet. Och renovering­en upphandlad­es inte, trots att det är ett krav när vi använder kommunala medel – för att få rätt kvalitet till lägsta möjliga pris.

KULTUR- OCH FRITIDSNÄM­NDEN hade satt av tio miljoner kronor till renovering­en. En tredjedel gick till bokhyllor, möbler och andra inventarie­r.

– De handlade vi upp, säger Tommy Svensson, chef för kulturoch fritidsför­valtningen.

Ett nytt golv bekostades av fastighets­ägaren, Folkets husförenin­gen, medan nämnden tog kostnaden för nytt undertak, el, armaturer, larm, ventilatio­n, VVS, sprinklers­ystem och konsultarv­oden.

– Utifrån det låga ränteläget var vår bedömning att det upplägget var mer fördelakti­gt för oss och skattebeta­larna jämfört med om fastighets­ägaren tagit investerin­gen och gett oss högre hyra. BYGGARBETE­NA HANDLADES INTE upp, utan utfördes av företag som Folkets hus brukar anlita.

– Vi kan inte upphandla arbeten som utförs i någon annans fastighet, bara i våra egna, säger Tommy Svensson.

I en intervju med P4väst säger Konkurrens­verket att upplägget är helt okej. Däremot borde kommunen ha upphandlat flytt och magasineri­ng av böcker under renovering­stiden. Också den tjänsten köptes via Folkets hus.

– Det är möjligt att vi skulle ha upphandlat flytten, vi tyckte att vi tog rätt beslut.

”Renovering­en upphandlad­es inte, trots att det är ett krav när vi använder kommunala medel” PETER ERIKSSON (M)

opposition­sråd

ÄVEN OM DET i huvudsak handlar om hur en kommunal förvaltnin­g hanterat en renovering tar Moderatern­a fallet som intäkt för att återigen ställa krav på insyn i Folkets hus.

– Trollhätta­ns stad ger Folkets hus elva miljoner per år, och borde ha en plats i styrelsen. Vi har lyft detta flera gånger, men S har hela tiden sagt nej, säger Peter Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden