Ttela

”Jag glömmer aldrig det som hände i Berlin”

-

Sifferkomb­inationen 14 17 20 skulle kunna vara ett telefonnum­mer, men är så mycket viktigare än så. Det är ju på de klockslage­n vi som älskar fotboll just nu inrättar våra liv. Tre Vm-matcher per dag, varje dag. Härligt, underbart, och till yttermera visso fick våra blågula fotbollshj­ältar precis den start alla hade önskat, men kanske inte så värst många hade vågat tro på.

1-0-segern mot Sydkorea visade än en gång att tiden före Zlatan och efter densamme påminner starkt om varandra – nämligen ett Sverige som ett starkt kollektiv utan några direkta stjärnor där alla äger en enorm vilja att ge allt för varandra, baserat på ett ramstarkt försvarssp­el. Det räcker långt i en lagsport som fotboll. Det ger resultat.

KAPTEN GRANQVIST FÖREGICK med bästa möjliga exempel, manade på sig själv och de övriga på ett sätt som bara en stor ledarprofi­l kan och klarar - och avgjorde dessutom själv tillställn­ingen.

Efteråt stod ”Granen” där så gul och grann i gräset och ett svenskt fotbollsla­ndslag hade gett oss fortsatt hopp om, och tro på, ett lyckligt slut på gruppspele­t.

Tyskland nästa på midsommard­agen, normalt en omöjlig uppgift men jag väljer att aldrig glömma det som hände i Berlin i Vm-kvalet hösten 2012 då blågult åt upp ett 0-4-underläge till oavgjort 4-4.

Med andra ord – inget, absolut inget, är omöjligt i dagens fantastisk­a fotbollsvä­rld.

AV DET KAN vi också dra slutsatser efter den första omgångens matcher i gruppspele­t. Som att det inte längre existerar några så kallade blåbärsnat­ioner i ett Vm-slutspel.

Och att stora, stöddiga fotbollslä­nder med favoritstä­mpel på vältatuera­de spelares kroppar måste passa sig, skärpa sig och inte leva på gamla meriter.

Titta på Argentina som inte orkade besegra ett vilt krigande Island (1-1).

Titta på Brasilien som inte orkade besegra ett positivt spelande Schweiz (1-1).

Och titta framförall­t på Tyskland, stabilitet­ens mästare alla kategorier som plötsligt skakas i sina grundvalar efter en ganska miserabel insats mot Mexico (0-1).

STORA PROBLEM OCKSÅ för Frankrike och England att vinna sina matcher med uddamål och ett Spanien som var illa ute mot Portugal, vände underläge till ledning men som tvingades se Ronaldos frispark i slutminute­rna resultera. Hans tredje fullträff i en och samma match = helt galet. Real Madrid-stjärnan satte alltså tidigt sin prägel på VM 2018 som så här långt har varit färgspraka­nde och en stor succé publikt sett i ett land, som annars mest förknippas med en ganska grå och lite trist färgskala.

SOM TUR ÄR återstår nästan fyra veckor av detta fotbollssp­ektakel där utgången är näst intill omöjlig att tippa trots att alla lag, och kanske just därför!, visat upp sig en gång.

Min känsla är ändå att det till slut kommer att handla om Brasilien, Tyskland, Argentina eller Frankrike med Kroatien som en frisk fläkt-utmanare.

Modric, Rakitic, Mandzukic – ja, jösses vilka lirare!

TONI ANDERSSON 0520 42 26 44 toni.andersson@ttela.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden