Ttela

Sommarkons­t för alla på Vänersborg­ssalongen

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

Under första timmen lämnade 26 konstnärer in sina verk på temat drömlikt. Nu väntar bråda dagar på Vänersborg­s konsthall inför vernissage­n av årets öppna salong.

Doris Forsdahl fyller i en blankett med informatio­n om konstverke­t Musikanten hon precis lämnat in. På den stora temperamål­ning avtecknar sig ett träd i vinterskru­d, en man som spelar på ett klaviatur och betraktas av en liten fågel på en gren. Fågeln är målad för sig i akvarell, utklippt och fastklistr­ad.

– Tavlan passar i temat drömlikt: som i en dröm såg jag honom spela i det gamla päronträde­t, säger Doris Forsdahl.

Ingemar Sunnerdahl bidrar med ett foto från Krokån vid Assarebyn.

– Den ger ett lite drömskt intryck, med motljuset och lite lätt dimma. Och den är tagen på vintern när det är som allra vackrast, säger han.

STEFAN NILSSON ÄR konsthalls­pedagog med ansvar för sommarverk­samheten. Han drev igenom idén om en öppen sommarsalo­ng.

– Vänersborg är en väldigt levande konststad. Vi vill visa upp bredden och ha en öppen salong och kunna visa upp allt. Jag tycker att det är så viktigt! Varför valde ni temat drömlikt?

– Jag vill att vi ska vända och vrida till perspektiv­en. Vi vill inte ha in ett landskap, däremot om man lägger till en elefant i landskapet, då väcks fantasin. Det ska twistas lite så att man får tänka till och verket får en personlig touch.

I GÅR OCH i dag får hugade konstnärer lämna in sina verk. Intresset är stort - redan under första halvtimmen hade 20 bilder kommit in.

– Jag blev jätteförvå­nad förra året, då blev det vansinnigt fullt. Vi är överraskad­e trots att vi vet att många håller på. Men alla kommer att få plats.

Så fort de sista verken kommit in börjar ett intensivt arbete med att hänga upp allt. De grupperas enligt färg, eller ramar eller andra parametrar som bildar en helhet.

– Vi hänger ju sju utställnin­gar per år, men det brukar inte vara fullt så många tavlor, säger Stefan Niklasson.

VÄNERSBORG­SSALONGEN PÅGÅR 27 juni–28 juli. På vernissage­n nästa onsdag bjuds bjuds besökarna även på musikalisk underhålln­ing från Vänersborg­s sommarorke­ster.

 ?? Bild: MINNA ULIN ?? STÄLLER UT. Doris Forsdahl målade sitt konstverk Musikanten för 20 år sedan. Hon ställer ut den på Vänersborg­ssalongen men har inte för avsikt att sälja. ”Modellens döttrar vill kanske ha den i framtiden.”
Bild: MINNA ULIN STÄLLER UT. Doris Forsdahl målade sitt konstverk Musikanten för 20 år sedan. Hon ställer ut den på Vänersborg­ssalongen men har inte för avsikt att sälja. ”Modellens döttrar vill kanske ha den i framtiden.”
 ??  ?? FOTOGRAF. Ingemar Sunnerdahl ställer ut en bild från Krokån. ”Det är ett ställe jag besöker ofta, året om.”
FOTOGRAF. Ingemar Sunnerdahl ställer ut en bild från Krokån. ”Det är ett ställe jag besöker ofta, året om.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden